Българите в Турция масово подкрепиха Ердоган за президент

Масова подкрепа за Раджеп Тайип Ердоган са дали изселниците от България в Турция, които не се отказват и от българското си гражданство, съобщиха вчера кореспонденти на БНР в Анкара и Истанбул. Близо 53 милиона гласоподаватели от 75-милионното население за първи път имаха право пряко да избират президент. От тримата претенденти за поста само Ердоган имаше шанс да победи още на първия тур и той успя с 56% от гласовете според първи оценки, цитирани от Си Ен Ен Тюрк.

Досега държавният глава на Турция се избираше от меджлиса (турския парламент), но с референдум преди 3 години бе решено президентът да се избира пряко за срок от 5 години и да има правото на два мандата. Километрични опашки от автомобили се извиха на входовете на Анкара, Истанбул и другите големи градове, защото желаещите да гласуват можеха да пуснат бюлетини само по местоживеене. Поради тази причина много отпускари прекъснаха ваканцията си и се върнаха по домовете си и избирателната активност бе 70-75%.

Ердоган е на път да реализира мечтата си за "нова Турция", която по мнение на опонентите му означава силно авторитарна държава. След повече от две десетилетия като министър-председател, през които Турция укрепна като регионална икономическа сила, светската република, основана от Кемал Ататюрк, придоби по модела на Ердоган консервативно-религиозна физиономия. Неговата опора е политическият ислям, а маниерът му на управление е нетърпимостта към възражения. Това означава, че като член на НАТО и кандидат за член на Европейския съюз Турция ще се отдалечи още повече от западните представи за демокрация.

Българските изселници в Анкара смятат Ердоган за единствен достоен за нов президент на страната, съобщи пратеник на БНР. За българските изселници неговите икономически реформи през последните 12 години са допринесли много за възхода на Турция.

Основният опонент на Ердоган за поста президент на Турция и кандидат на 7 опозиционни партии Екмеледин Исханоглу обяви предизборната кампания за нечестна и призова мълчаливите маси да се надигнат. Той каза, че манипулацията на вота би довела до голяма криза в демократичното развитие на Турция. В отговор председателят на турския парламент Джемил Чичек, който е много близък до Ердоган, предложи който и да бъде избран за президент, да бъде признат от всички в духа на демократичните ценности. Чичек се обяви против евентуални протести след изборите.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини