Милко Багдасаров: Грозно е политиците да използват бедата на хората

Въпросите зададе Коста ИВАНОВ

-           БСП излезе с декларация, че трябва да бъдат наказани виновните за състоянието на водата в Кърджали. Кого имате в предвид?

-          Проблемът с водата е много сериозен.Докато бях в Народното събрание ежедневно бях информиран за ситуацията в града. Смятам, че трябваше да се съхрани спокойствието и кризата да се преодолее по възможно най-бърз начин. Радвам се, че областният управител и екипите, ангажирани в тази ситуация действаха отговорно, максимално бързо и дадоха всичко от себе си да се отстранят последствията от природното бедствие, което вкара хиляди тонове кал и огромно количество изкоренени дървета в питейния язовир. Това доведе до невъзможност пречиствателната станция на Кърджали да работи и да подава годна за пиене вода. За мен не е нормално политици  да използват такъв проблем, за да създават напрежение сред хората и да трупат политически дивиденти. Грозно е да използваш бедата, която сполетя хората, за да търсиш лични изгоди.

-          Казвате политици? Кого имате в предвид?

-          Имам в предвид политици, които забравиха, че съвсем доскоро точно в този сектор имаше доказани специалисти, които си отидоха от този свят заради тяхното  кадруване. Имам в предвид бившия началник на пречиствателната станция Тодор Димитров, който беше един страхотен професионалист и години наред осигуряваше на Кърджали най-добрата в България вода за пиене.Познавах го и знам как от сърце изпълняваше работата си. Сигурен съм, че ако беше жив нямаше да допусне такива грозни спекулации с темата, на каквито сме свидетели в момента. Искам да припомня на тези, които сега искат да печелят на гърба на нещастието на хората, че точно те по неясни причини махнаха един доказан в годините специалист и назначиха хора, които мекo казано не са вътре в нещата. Да им припомня, че това, което сега се случва с пречиствателната станция  в много голяма степен е плод на тяхното безпринципно кадруване.

-          ГЕРБ ли имате в предвид?

-           Паметта на хората от Кърджали не е толкова къса и много добре си спомнят кой и как кадруваше в Кърджали. Както и кой и как превърна ВиК в хранилка за партийните си активисти. Понеже си спомнихме за предишния началник на пречиствателната станция Тодор Димитров искам да кажа, че точно неговият син Борис Димитров в тези тежки дни даде може би най-големия принос работата на пречиствателната станцията да се нормализира. Хората успяха да се справят с последиците от това природно бедствие, но аз се питам дали последствията от предишното управление не са по-страшни от него. И колко време трябва да мине, за да ги преодолеем.

-           Казахте, че сте поддържали непрекъснати контакти по време на кризата. Сега се говори, че причината за мътната вода е използвания коагулант. Истина ли е това?

-            Надали точно аз съм специалистът, който ще ви отговори на този въпрос. Но като всеки нормално мислещ човек си задавам въпроси. Използването на коагуланта е започнало десетина дни преди да се случи бедата с питейния язовир. Ако той е основната причина за лошите качества,то защо водата през тези десетина дни беше бистра?  И още един въпрос си задавам. Веднага след като водата е станала мътна и негодна за пиене, е спряно използването на новия коагулант и пречиствателната станция се е върнала към предишния. Защо качествата на водата не се подобриха? В момента текат много проверки във ВиК –Кърджали и ние, като политическа партия,която представлява интересите на  хората от Кърджали и Момчилград,настояваме експертите да ни кажат истината за случилото се с питейната вода. И ако има персонална вина, да бъде понесена отговорност.

-          Кой трябва да бъде наказан?

-          Ако има някаква вина, то тя трябва да се търси в преките участници в процеса на пречистване и доставка на водата.Да се види кой как е действал или бездействал в случая. Но ние, за разлика от други партии не искаме да издаваме предварителни присъди или да вменяваме вина. Настояваме истината да излезе на бял свят. Най-хубавото е ,че ситуацията се преодоля.Сега трябва да се търсят начини за компенсация на хората, които бяха ощетени от липсата на питейна вода толкова дълго време.Това е казано в прав текст в декларацията на БСП.

-          Как си я представяте тази компенсация?

-          ВиК трябва да намери механизми да компенсира хората за това, че ползваха негодна за пиене вода. Както и за повредените домашни уреди,ако има такива. Една от посоките, например, е цената на водата. Механизмите и вариантите са много, но ,пак повтарям, хората трябва да бъдат компенсирани за неудобствата,които преживяха. Няма хора, на които тази ситуация да не е повлияла. Аз също съм ползвател на вода и трябва да кажа, че сред многото хора, които ми се обадиха, най-активна беше съпругата ми, която звънеше през два часа и търсеше вина и от мен. Когато дойде бедата, тя не подбира и вече трета седмица всички мъкнем бутилките с минерална вода.Но,дори и в лошото, се роди нещо хубаво.Намериха се хора и фирми, които веднага откликнаха на призива на Българския червен кръст и на областния управител и дариха вода на социалните домове,за да не страдат от жажда деца, възрастни и болни. Много е важно да не подминаваме хубавите работи.

-          Да Ви върна към декларацията на БСП. Сегашният управител на ВиК в Кърджали не беше ли назначение на БСП? Сега него ли атакувате?

-          Сегашният управител на ВиК Кърджали е експерт. Аз смятам, че в рамките на своите отговорности тя е свършила работата си. Действаше в екип с областния управител, който направи всичко необходимо за да се излезе от кризата. Не смятам, че трябва да търсим политическа оценка за работата на управителят, защото той се е доказал в годините като главен инженер на дружеството и след това като негов ръководител.Ако трябва да говорим за слабости, моята критика е,че още при назначаването си на този пост госпожа Кера Василева не каза какво е реалното състояние на дружеството.Не отчете периода на предишния, назначен от ГЕРБ ръководител, не каза за натрупаните задължения за над 700 хиляди лева, за раздуването на персонала, за да бъдат назначавани партийни активисти на ГЕРБ. Това е експертна оценка, която обществото трябваше да получи, защото дружества като ВиК се издържат изцяло с парите,  събирани от хората за водата . Точно тези хора трябваше да научат кой, как и за какво е използвал техните пари.

-          През изминалата седмица в медиите се разгоря спор между Вас и колежката ви от ГЕРБ Цвета Караянчева. Коментирайки думите ви „Гласуваш за Цвета Караянчева, получаваш Бахри Юмер” и очакванията да сте водач на листата на БСП за Кърджали, тя ви посъветва, че „Политиците и памперсите трябва да се сменят, защото се изпускат”. Не е ли права?

 Не, не беше спор, а опит да се измъкне от неудобната ситуация. Да се намери обяснение защо в Парламента се скандираше „Горчиво” за новия политически брак между Борисов и Местан, който много находчиво хората нарекоха „БОСТАН”. Всички последвали действия на ДПС, ГЕРБ и президента Плевнелиев доказаха, че съм бил прав за констатацията . А  относно политиците и памперсите  правилото би трябвало да важи за всички, нали? Ако  погледнем в по-глобален план, редно е да запитаме щом БСП смени лидера си Сергей Станишев, ГЕРБ кога ще смени Бойко Борисов? 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини