Близнашки не се притеснява, че е бил комунист

Служебният премиер Георги Близнашки заяви, че не може да изтрие от миналото си, че е бил комунист и не се притеснява от това, защото се е борил за демокрацията.
По време на пресконференцията след първото заседание на служебното правителство проф. Близнашки коментира станалите популярни в последните дни думи на покойния бивш председател на Народното събрание Стефан Савов за него - "Опасен комунист, но добър българин".

На въпрос дали би искал да изтрие тази част от миналото си, служебният премиер, който преди години беше депутат и евродепут от БСП, но през последната година активно протестира срещу кабинета "Орешарски", отговори:

"Не виждам как бих могъл да го изтрия, то е част от моята биография и живот. Комунизмът е красив идеал, за който са загинали много честни и светли личности. Комунизмът е наше общо минало, успяхме да се разделим с този режим, нека дадем всичко от себе си демокрацията да пребъде".

Той подчерта, че поведението му през годините е било последователно и той е една от личностите, които са се борили за въвеждането на демократичния ред, затова не се притеснява от коментарите, че е бил комунист.

Междувременно Близнашки обяви, че кабинетът предлага Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК и върховен представител по външната политика.

Кабинетът предложи двама посланици - Филип Отие и Матиас Хьопфнер да получат орден "Стара планина".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини