Осман Октай с категорична прогноза - ГЕРБ ще е с пълно мнозинство

За пръв път гражданското общество спечели битката със задкулисието, със службите, които опитаха да се намесят пряко в управлението на държавата чрез избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това заяви бившата дясна ръка на Ахмед Доган Осман Октай.

За пръв път от 25 години Великите сили гледат на България като важна логистична точка. Геополитиката играе на наша територия. Големите държави в НАТО никога досега не са се интересували от структурата на управление на България. Вярвам обаче, че гражданското общество промени необратимо нещата и няма да има прегрупиране на силите в задкулисието, каза Октай.

Във вашето студио казах, че преди няколко месеца емисари от Русия дойдоха в Боровец, за да търсят нова банка на мястото на КТБ, но вече всички играчи са изнервени, категоричен е Октай. А ходът на ДПС да иска разкриване на кредитните досиета в КТБ беше постановка. Най-малкото Йордан Цонев е човекът, който може да говори за такива неща от името на ДПС. ДПС се опита да си поизлъска имиджа, но много добре знаеше, че идеята да се осветят политиците в КТБ няма да мине, заяви бившата дясна ръка на ДПС.

Самият Октай показа в ефир на Нова телевизия два варианта на 43-тото Народно събрание след изборите на 5 октомври. И в двата ГЕРБ има абсолютно мнозинство – в първия е с цели 145 мандата, а във втория – 125 мандата. На второ място Октай поставя ДПС – с 35 мандата в първия вариант и 40 мандата във втория. БСП е с 30-35 депутати, а Реформаторският блок и АБВ са с по 15-20 депутати.

Картината е такава, защото има масово отричане на модела „Доган”. БСП пострада най-много, но сега дори Георги Първанов, който даде орден „Стара планина” на самия Доган и на проф. Васил Мръчков, главен прокурор по времето на Възродителния процес, се отрече от Доган.

Ситуацията сега от емоционално естество е сходна с 1997 година. Тогава Иван Костов, без да полага усилия, взе 137 мандата. Сега ГЕРБ просто не трябва да правят големи грешки, категоричен е Октай



Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини