Опасност от внезапни поройни наводнения

Жълт код е обявен за 6 август в Северозападна България за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. МОСВ предупреждава за внезапни поройни наводнения.

Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и София област. В тези области се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м за денонощие.

Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки.

В старопланинските райони на София област се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м за денонощие. И там ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки.

За останалата част от страната е в сила зелен код.

МОСВ предупреждава за внезапни поройни наводнения

Има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни поройни наводнения.

Сред най-застрашените е поречието на река Скът, поради лошото състояние на местните язовири, съобщи БНР.  След проверките, предизвикани от наводненията в Бяла Слатина и Мизия, експертът от "Напоителни системи" Валентин Славов съобщи, че рискови са "Рогозен-1", "Гарвански геран" и още един язовир при село Малорад. Тази сутрин в Мизия отново валя доста интензивен дъжд.

Предвид динамичната метеорологична обстановка на отделни места се очакват значителни повишения на водните нива в басейните на следните реки:

Дунавски водосбор

р. Тополовец и съответстващите притоци; р. Войнишка и съответстващите притоци; р. Арчар и съответстващите притоци; р. Скомля и съответстващите притоци; р. Лом и съответстващите притоци; р. Цибрица и съответстващите притоци; р. Огоста и съответстващите притоци; р. Нишава и съответстващите притоци; р. Ерма и съответстващите притоци; р. Искър и съответстващите притоци; р. Вит и съответстващите притоци; р. Осъм и съответстващите притоци, левите притоци на; р. Янтра (Студена река, р. Елийска, р. Росица);

р. Марица в горното течение и съответстващите леви притоци (р. Тополница, р. Стряма);

Западнобеломорски водосбори
р. Места в горното течение и съответстващите притоци; р. Струма в горното течение и съответстващите притоци.
От служба "Противопожарна безопасност и защита на населението" увериха вчера, че са взети мерки за разчистване на речните корита и укрепване на бреговете. Общинските власти и електроразпределителните дружества са предупредени, за да реагират бързо при необходимост. 
Оперативното звено на МОСВ продължава да е активно. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини