Поп и мюфтия се подсладиха с бисквитени сърца за Шекер Байрама

Отец Петър почерпи приятеля си Бейхан Мехмед

Енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейханв Мехмед се подсладиха с бисквитени сърца за настъпилия Шекер Байрам. Свещеникът бе първият християнин поздравил мюсюлманския духовник за празника. Отецът позвънил на своя приятел, който произнасял проповед в село Бенсковски още в 7,25 часа с настъпването на Байрама. След това онтец Петър се отзова на традиционната барйамска закуска и кафе, с които черпи градоначалникът на Кърджали Хасан Азис. Това стана в сладкарница „Босфор“. Тук отецът почерпи мюфтия и кмет с бисквитени сърца. Той подчерта, че това е символ на любовта между вярващите в Кърджали, независимо от тяхното вероизповедание.

На закуската присъстваха освен духовниците още журналисти, зам.-кметове, депутати,общественици.

Рамазан Байрамът е празвник, на който християни поздравяват своите приятели мюсюлмани. Те от своя страна ги черпят с бонбони.

Празничният ден в Кърджали започна с проповед на председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед в градската джамия. Слово имаше и градоначалникът Хасан Азис. След байрамската молитва завършила в 7,25 мюсюлманите се отправиха към домовете си за да празнуват с близките си.

Общо в 240 джамии и месчити на територията на Районно мюфтийство Кърджали бяха отслужени празнични молитви. Тази година за първи път духовниците от Кърджали се разпределиха по общини. Районният мюфтия Бейхан Мехмед бе в Бенковски. Духовници имаше в Ардино,Джебел,Черноочене.

Отпразнуваме Рамазан Байрама с радост и желание след месец на пост. Желанието ни е всички хора да се сдобрят и живеят в съгласие. Това каза след празничната молитва Шабанали Ахмед. Той подчерта,че на този ден мюсюлманите посещават своите близки, като споделят добри чувства. Всички празнуваме,че изкарахме в съгласие свещения месец Рамазан, каза още духовникът.

Кметът Хасан Азис честити празника на всички последователи на пророка Мохамед. Той пожела мир в семействата и душите на вярващите. Припомни,че през изминалия месец Рамазан в Кърджали е имало много ифтари.Благотворителни вечери са давани за над 8000 души. Важното е, че на този празник се сближаваме,царят уважение, добросъседство, комшулук,каза още кметът на Кърджали. Доказали сме, че в Кърджали цари разбирателство ,затова сме столица на толерантността,посочи кметът.

Георги Кулов

Захарно сърце и за кмета
Джамията бе тясна за богомолците
Милостиня
Традиционното кафе на кмета

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини