Ердоган обвини в расизъм съперниците си за президентския пост

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини в "расизъм" своите съперници за президентския пост, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Тези обвинения той отправи по време на митинг в Диарбекир вчера.

"НРП означава расизъм", заяви министър-председателят, визирайки основната опозиционна сила Народнорепубликанска партия. "ПНД, която разглежда национализма като расизъм, отново е на сцената", добави той, критикувайки и Партията на националистическото действие.

Двете опозиционни партии издигнаха общ кандидат за президентските избори в Турция на 10 август - бившия генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Екмеледин Ихсаноглу.

Напоследък расизмът се превърна в основна тема във външнополитическата реторика на турското правителство, посочва изданието. Ердоган сравни Израел с Адолф Хитлер след офанзивата на тази страна в ивицата Газа, а в реч на 17 юни заяви, че "да бъде наричан Близкият изток `батак` е расизъм", напомня "Хюриет". Във втория случай думите му бяха коментар на изказване на лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу.

Ердоган критикува двамата си съперници - Ихсаноглу и кандидата на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ, че подбират думите си според това къде и пред кого говорят. Той посочи, че всеки глас за някого от тях двамата ще е глас за "стара Турция", докато себе си представи като кандидата на "нова Турция".По-рано днес турският премиер участва в демонстрационен мач при откриването на нов стадион в Истанбул и вкара три гола за 15 минути. 60-годишният премиер, който е бивш футболист, игра за отбора на Оранжевите с фланелка с номер 12, като възможна препратка към стремежа му да стане 12-тия президент на Турция следващия месец, отбелязва изданието.

В оранжевия отбор играха също кметът на Истанбул Кадир Топбаш, председателят на истанбулския клон на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Азиз Бабушчу, както и синът на премиера Билял Ердоган, който беше замесен в голям корупционен скандал.

В противниковия отбор на Белите участваха няколко бивши футболисти, както представители на Турската федерация по футбол, а също и зетят на Ердоган Берат Албайрак.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини