Как се е променил човекът през последните 100 години

Хора, които можеш да срещнеш в Маями

Хората по плажа в атлантик сити, снимката е от 1900-1915г

Хората са станали по-високи, по-дебели и живеят повече, откогато и да било. Всички тези промени, са станали през последните 100 години, твърдят учените. Но това не се дължи на еволюцията, тъй като един век не е достатъчен за подобни промени.

Според експертите повечето трансформации, станали за този период от време е отговорът на човешкия организъм на промените в условията, напр. подобряване на храненето, здравеопазването и хигиената.

Ето които са основните промени, които са станали с хората за последните 100 години.

Хората станаха по-високи

Последното проучване по въпроса показва, че в развитите страни хората са станали по-високи. Най-големият среден ръст е в Холандия – 1,85 см.

В някои държави, в които се води война, върлуват болести и има други социални проблеми, средният ръст при човека понякога се понижава. Според учените това означава, че отрицателните фактори, като глад или епидемии, оказват влияние на следващите поколения и са необходими около пет поколения, за да бъдат преодолени отрицателните последици.

Проблемът със затлъстяването

Всички знаем, че живеем във време, в което върлува епидемия от затлъстяване.  Въпросът: „Защо хората стават все по-пълни?” е предмет на много научни спорове. Някои смятат, че е виновно преяждането и липсата на достатъчна физическа активност.

Има теория, според която генетика играе основна роля в проблема с излишните килограми. Някои учени дори говорят за вируси, причиняващи затлъстяването.

Въпреки разпространеното мнение, много изследвания правят връзка между наднорменото тегло и бедността.  Експертите предполагат, че тази тенденция е свързана с епигенетиката или наследствените изменения, които влияят на това, как тялото съхранява излишъкът на енергия от храненето.

Напр., ако майка ви или баба ви са преживели тежки времена и са гладували, това се предава на поколенията и когато условията на живот са по-добри, тялото се опитва да съхрани допълнителната енергия под формата на мазнини.  

Ранното полово развитие

В много страни децата започват да съзряват по-рано, особено момичетата. Много изследвания показват, че през последните 50 години, възрастта ,при която момичетата съзряват полово се е  понижила.  До 1960 г. първата менструация при момичетата се е появявала към 17 години.

Проучванията показват още, че съществува връзка между излишните килограми и ранното полово съзряване.

Това може да има отрицателни последици за здравето, тъй като ранното съзряване е свързано с развитието на диабет и хипертония в зряла възраст.

Дълголетието и отрицателните му последици

Хората днес живеят повече, откогато и да било.  Според данни на Световната здравна организация, продължителността на живота в света, е нараснала с 30 години през 20-ти век, до 70 години през 2012 г. Специалистите прогнозират, че средната продължителност на живота при жените, родени през 2030 г. ще бъде 85 години.

Увеличаването на продължителността на живота е свързано с постиженията в медицината, подобряването на санитарните условия и достъпа до чиста вода.

Макар тези фактори да понижават нивото на смъртността от инфекциозни болести, заболяванията от дегенеративен характер, като болест на Алцхмаймер, рак и сърдечно-съдови заболявания, е нараснало.

С други думи – хората живеят повече, но умират от други болести.

Ръстът на автоимунните заболявания като множествена склероза и диабет от 1-ви тип, се свързва именно с подобряването на хигиената. Когато тялото е подложено на прекалено малък брой микроби, имунната система реагира прекалено остро и на най-безобидните микроби.

Развитието на човека в бъдещето

Съществуват опасения, че бъдещето на еволюцията ще се определя от генното инженерство .  Бионичните импланти, нанотехнолотииге и новите лекарства още повече ще удължат човешкия живот. Според някои учени безсмъртието ще е реалност в близките 30 години. Макар да звучи като научна фантастика, е ясно, че хората и технологиите се развиват все по-бързо и немислимите преди години прогнози, вече стават факт.


Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини