Янаки Стоилов: Чувствам дълг към поколения социалисти

Този избор без преувеличение е национален проблем, затова ще участвам в него докрай, за да отстоявам принципи и позиции, които споделят мнозинството от нас. Това каза Янаки Стоилов за избора на председател на БСП в докладът си по време на конференция, предаде БГНЕС.

Обединението на левите социалисти, чийто лидер е Янаки Стоилов провежда предконгресна конференция на тема: "БСП - пред избор". Той посочи в доклада си, че изборът на председател на БСП не е само персонален. "За мен това не кастинг на политически претенденти, самоцелна демонстрация не демократизъм или гаранция за участие в следващото партийно ръководство. Аз чувствам дълг към няколко поколения социалисти, към много членове и симпатизанти на БСП, които искат социалистическата партия да е близка до техния разум и сърце", каза той.

В началото на доклада си Стоилов заяви, че както преди четвърт век партията отново трябва да извърши дълбока промяна, която да й осигури историческа перспектива. Той припомни в доклада си, че в началото на 2013 година БСП обяви курс на радикална промяна за демократична и социална България. През едногодишното управление, в което БСП участва бяха постигнати редица полезни за България и за нашите избиратели резултати, заяви Стоилов като посочи, че правителството особено в началото на мандата си предприе необходими социални и стабилизационни мерки, но в съществената си част обявения курс не се осъществил. "Обещахме да върнем България на хората, а тя отново се казва в плен на корпоративната власт", заяви Стоилов.

Той посочи, че тази борба в тежка, защото преминава през освобождаване на държавата от олигархията. "Някой изглежда имаха илюзията, че това може да стане като олигархията се контролира от вътре. Последните събития категорично ги опровергаха", заяви Стоилов. Той изтъкна, че въпреки обещаната реиндустриализация, не се видяха дори началните резултати от нейната реализация. Той посочи, че това се дължи както на краткото време така и на компромисният характер на обявеното за политико – експертно правителство, което БСП поддържаше, но част от причините са в самата партия. "Конструкцията на правителството не даде израз на политиката на мандатоносителя", заяви той и подчерта, че правителството не е разполагало с вътрешен механизъм, който да насочва, обединява и коригира управленската политика. Хората очакват ясна социална политика. Мнозина смятат, че зад официалната политика, дори по-добра от предишната се прикрива облагодетелстването на тесен кръг лица, свързани с властта, заяви още лидерът на обединението.

Говорейки за отминалите избори, Стоилов анализира, че значителна част от избирателите се е отдръпнала, защото не почувства промяната, която очакваше. "Следователно причината за нашия неуспех, не е заявената от БСП политика, а отклонението от нея, нейната колеблива и непоследователна реализация", каза той. Според него основните проблеми за БСП са тези, които посочват българските граждани. България трябва да очертае приоритети за икономическото си развитие, според нас това са енергетиката, земеделието и свързаната с него преработвателна индустрия, туризмът, отделни сектори на машиностроенето, химията и информационните технологии.

"България не е само в политическа криза, в криза е самата политика, нейната представителност", заяви Стоилов и каза, че в борбата със задкулисието, за установяване на върховенство на закона са готови да търсят национално съгласие с всички. По въпросите за икономическата роля на държавата, за мерките за стимулиране на заетостта, за реорганизация на социалните системи са длъжни да се различават. Според него само ръководители, които не са зависими от интереси на икономически групи, от силни външно политически въздействия могат да отстояват категорично позициите на БСП", заяви той и изтъкна, те тази политика и поведение изискват силна и влиятелна в обществото партия.

Янаки Стоилов каза още, че е необходима дискусия как да се избират ръководните органи на партията, а в ИБ да се засили колективното начало, а отделните членове да имат по – голяма политическа тежест и собствени отговорности. "Коалиция за България изпълни своето предназначение. Бъдещият съюз начело с БСП, чрез наименованието и практическата си дейност да привлече разочаровани бивши членове и избиратели, както и други смятащи се за непредставени хора с леви убеждения. Партията не е затворена дори за хора, които неотдавна я напуснаха, но това е нещо различно от претенцията им да получат индулгенция, за да станат партньори с нас в този момент. Времето и обстоятелствата за български ПАСОК са отминали, сега необходими радикални леви действия", каза той. Янаки Стоилов заяви, че все повече се налага мнението, че към коалиция следва да пристъпват само с конкретно и публично оповестено споразумение.

БСП въпреки, че е почти единствената у нас партия в истинския смисъл на думата не е защитена от влияние на интереси и зависимости. "Ние не притежаваме застраховка за политическо дълголетие, нямаме дългосрочен абонамент върху нашите избиратели, сами трябва да извоюваме бъдещето си", изтъкна той и подчерта, че бъдещето на България до голяма степен зависи от тях. Без силна БСП, поне в близка перспектива не може да има силна левица в България.

За предсрочните избори той каза, че са важен момент, от който зависи дали БСП ще продължи да бъде първостепенна политическа сила. Стоилов попита дали целта да се отстрани ГЕРБ от властта е загубила за тях своята актуалност. "Не по-малко сложен е въпросът по отношение на ДПС. Мнозина, включително хора от ръководството на БСП днес заявяват, че повече с ДПС не можем да бъдем партньори. Актуалният проблем е, че ДПС се превърна в символ на корпоративния политическия модел", каза той и подчерта, че докато това не се промени няма как обществото да одобри коалиция с тяхното участие.

Янаки Стоилов подчерта, че най-големия резерв, който БСП все още има за предстоящите избори е да върнем морала в политиката. Той изтъкна, че не трябва да оставят други да решават вместо тях. Промяната на партията и изборът на председател не бива да са въпрос на пазар, да не допускаме използване на средства, с които на места се решават последните избори, да се прилагат при избори в собствената ни партия. Казано буквално: да изгоним търговците от храма, каза той.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини