Борисов се извини заради спорния закон за защита на банките

Извинявам се, че моите депутати подкрепиха поправките, които криминализират всяването на смут в банковата система, няма да се повтори, обяви Бойко Борисов. 

Вчера парламентът прие на първо четене спорния текст в Наказателния кодекс, който предвижда до 10 г. затвор за пускане на слухове и всяване на паника в банковата система. Това стана с гласовете на вносителите ДПС и ГЕРБ, БСП се въздържаха, защото смятат, че поправките граничат с цензура.

По това време Борисов беше в Страсбург, но днес се върна и коментира пред журналисти в парламента:

"Моите вчера цопнаха веднага и приеха закон за цензура в говоренето за банки в ангажимент на всички точки, около които имаше съгласие на консултациите при президента. По никакъв начин, а то няма да има и парламент, такава точка няма да бъде вкарана или подкрепена от нас, категорично". Подкрепихме я и за това се извиняваме, подчерта той, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали извиненията не са станали твърде много, след като и при гласуването на мораториум върху продажбата на земеделски земи на чужденци той обяви, че групата на ГЕРБ е била обзета от лудост, бившият премиер настоя: 

"Така направихме и се извинихме". 

Междувременно Реформаторският блок настоя за президентско  вето, ако бъдат приети промените, свързани с разпространяването на невярна информация за банките. Десните категорично се  противопоставят и срещу т.нар. закон за КТБ, с което "се цели замитане на  следите от кражбите в банката и заплащане на борчовете на новите  кредитни милионери със спестяванията на данъкоплатците".

В същото време отиващото си Народно събрание, вместо да работи по антикризисните мерки в подкрепа на банковата система, приема законодателни изменения в Наказателния кодекс за  налагане на цензура върху говоренето за сигурността на една или  друга банка въобще, заявиха от РБ.

Вместо да се занимават с медиите, по-добре политиците да напишат закон за собственото си говорене, коментира пък  председателят на СЕМ Георги Лозанов пред БТА. Медийният експерт отбеляза, че говоренето на политиците  трябва да бъде по-обществено отговорно.  

"Те имат имунитет и могат да кажат всичко, включително и такива изказвания, които да наредят хората пред банките", заяви Лозанов.

Той добави, че промените  засягат и медиите, тъй като по думите му това е опит да се ограничи  медийното говорене по темата за банките, а не да се потърсят  същинските виновници.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини