Белгийската танцова група ИНКАР на кърджалийска сцена на 19 юли

Белгийската танцова група ИНКАР ще гостува в Кърджали на 19 юли /събота/. Кърджалийската публика ще може да види нейните изпълнения на сцената на Дома на културата, а началото на танцовия спектакъл е от 19,00 часа.
Представянето на група ИНКАР в Кърджали е в резултат на осъществената през март тази година визита на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и археолога проф.Николай Овчаров, почетен гражданин на Кърджали, в Белгия и осъществените контакти с почетния консул на България в Източна Фландрия г-н Вили ван Импе. Още тогава почетният консул обяви своето намерение за визита в България през лятото, а сега се очаква той да пристигне в Кърджали заедно с белгийската танцова група ИНКАР.
Групата е създадена през 1958 г. като аматьорска формация, която с времето се развива до полупрофесионална. След повече от 55 години ИНКАР все още съществува. Тя има стабилна вътрешна структура, а дейността й се подпомага от страна на родителите на децата и техни симпатизанти.
Към настоящия момент ИНКАР наброява около 130 души – танцьори, хореографи, техници, инструктори и отговорници на няколко работни групи. Танцовата група жъне успехи не само в Белгия, но и на международната сцена. Танцувалните турнета, организирани ежегодно от 1970 г. насам ги отвеждат до повече от 20 страни, сред които САЩ, Русия, Израел, Гърция, Португалия, Индия, Тайланд, Турция и Китай.
В Белгия група ИНКАР е носител на редица награди и отличия, сред които награда на пресата, Дендермонде /1989/, на културния посланик на Фландрия /1996/, първа награда в категорията за хореографски групи на провинция Източна Фландрия през 1997, 1999, 2003 и 2008 и кралско признание през 2008 г. за отбелязване на 50 годишнината от създаването на състава.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини