Влакът дерайлирал със 100 км/ч, управлявал е помощник-машинистът

Разчетоха скоростомера на влака, дерайлирал при гара Калояновец. Оказа се, че той се е движил със 100 километра в час при ограничение 40 километра в час, информираха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщи Нова телевизия.

Стана ясно още, че помощник-машинистът е управлявал композицията, а не загиналият машинист. По рано в телефонен разговор за "Събуди се” директорът на БДЖ Кристиан Кръстев също потвърди, че най-вероятната причина за инцидента е несъобразената скорост на влака. Наблизо е имало река и е можело да стане много по-тежка трагедия, ако влакът е паднал от моста в нея.

"Предвидено е всеки, който е подал жалба срещу нас, да бъде обезщетен”, информира Кръстев. Той поясни, че около 2 милиона лева ще са щетите след инцидента.

До края на деня има вариант движението в района да бъде възстановено, информира още директорът на БДЖ.

Машинистът на дерайлиралия вчера на гара Калояновец влак е починал от травмите си при удара. Не е получил инсулт или инфаркт, както се говореше. Това е показала аутопсията, каза пред Нова тв д-р Чакърова от болницата в Стара Загора. Вчера тялото на машиниста дълго остана в локомотива, изнесено бе чак в осем часа вечерта.

Катастрофата стана малко след 3 ч следобед. Спасителните екипи са пристигнали много бързо, каза пред камерата на Нова телевизия баба Мария. Тя пътувала със съпруга си и брат му в първия вагон. Когато вагонът се преобърнал, ръката й се заклещила във винкелите на вратата. Първо пристигнали млади момчета от близкия строеж и я окуражавали. После дошли пожарникарите и прерязали винкелите с големи клещи.

Днес пострадалите са в по-добро психическо състояние, каза още д-р Чакърова. Няма опасност за живота на никого от тях.

През цялата нощ на мястото на инцидента имаше хора. Три от вагоните на композицията вече са махнати от релсите. Не се знае кога ще бъде разчистен пътят и ще могат да преминават влакове. Оказа се, че има разрушени релси и част от оборудването, обясниха от НКЖИ.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини