Главното мюфтийство даде ифтар в Ардино

Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България организира ифтар (благотворителна вечеря) за над 40 души от района на Ардино. Той се проведе в местно заведение, а поводът е свещеният месец на мюсюлманите Рамазан. Присъстваха предимно вярващите, които идват за вечерната молитва „теравих намаз”.

От името на всички зам.-районният мюфтия Ерхан Реджеб отправи молитва за здраве и благодарност към Всевишния (Аллах) и организатора.

Председателят на джамийското настоятелство Зеки Аптикадир обясни, че всяка вечер се организират празнични вечери по време на Рамазана със спонсорството на местни бизнесмени. Досега ифтар са дали Тунджай Гюлер, Веселин Чаушев, Евгин Арслан.

Празникът Рамазан Байрам се отбелязва от 624 година насам. И до днес се запазва традицията, през целия месец мюсюлманите да постят през деня – от зазоряване до залез слънце (ифтара), като в продължение на 17 часа не се хранят и не пият. Пo време на Рамазана щедростта на мюсюлманите се увеличава така, както е било и при Мухаммед (с.а.с.). Това особено важи за богатите хора, които са схванали значението на даряването, раздаването в името на Аллах Теаля. През този месец се чества и Свещената нощ Кадир, която се равнява на 80 години богослужения. Празникът  започва на 28 юли.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини