Искате да правите кариера, обърнете се към Търговско промишлената палата в Кърджали

Наско Настев

Всеки кърджалиец , който иска да расте в кариерата може да получи безплатни консултации в офиса на Кърджалийската търговско промишлена палата. Вече осем наши съграждани са получили наставления от консултант. Това става в Център за кариерно развитие, кожйто се помещава в офиса на палатата. Обучават се заети лица и представители на бизнеса. Започва се с простички неща като писане на автобиографии, портфолио,мотивационни писма и се стига да начини за израстване в йерархията. Преминалите обучение се включват в база данни на Българската търговско-промишлена палата. Те ще са достъпни за работодателите и позволяват по лесното достигане до желани професионални позиции. Това съобщи на брифинг в Кърджали председателят на Кърджалийската търговско промишлена палата Наско Настев.

Кариерният център се създава по проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовите и осигурителни отношения и превантивни действия за ограничаването й“. Той се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ реализирана от Европейския социален фонд и се изпълнява от Българската търговско-промишлена палата.

Проектът предвижда първоначално в центъра да работи кариерен консултант. Той има трудов договор за 6 месеца. Издръжката му е по проекта. След изтичането на този договор заплатата се поема от Търговско промишлената палата. Сега той получава 500 лева месечно. Консултантът не пътува по общините в областта. Той посреща желаещите да получат консултации в офиса.

Предвиждаме на следващ етап да консултираме и безработни,каза още Наско Настев. Той подчерта , че центърът на търговско промишлената палата не трябва да се бърка с центъра за кариерно ориентиране, открит от Регионалния инспекторат на МОН,който е за ученици.Настев посочи че двата центъра се допълват.

Той каза също, че в Кърджали има глад за квалифицирана рабътна ръка за промишлеността. Според експерти в бъдеще с развитието на технологиите се очаква да се появат 400 нови професии. Това прави кариерните центрове необходими.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини