Милко Багдасаров: Бойко Борисов пожертва Кърджали

Въпросите зададе: Коста Иванов

Господин Багдасаров, какво вещаят промените в БСП?

- Това, което ни очаква,е да видим БСП като първа политическа сила на изборите на 5 -ти октомври. С решението да се свика извънреден конгрес, на който да се избере нов лидер, БСП даде отговор на всички, които очакваха промяната. Заедно с това дадохме отговор и каква е разликата между Сергей Станишев и останалите лидери на политически формации у нас. Той показа  много високо ниво на ръководител, който поставя интересите на България над  всичко . Не знам дали знаете, но неговото изказване пред пленума на БСП,на който обяви, че се оттегля от лидерския пост, завърши с думите „Да живее България!”. Аз се съмнявам, че има друг политически лидер в момента, който може да прояви такава сила, воля и да жертва себе си и личните си интереси в името на страната и на народа. Станишев комплексира много от неговите политически опоненти, защото показа, че ги превъзхожда.И, че е много по-голям държавник от тези, които заслепени от жажда за власт вече започнаха да нареждат бъдещото българско правителство.

- Вие бяхте един от най-ревностните поддръжници на Станишев.Обявихте, че той е национален капитал,какъвто България е нямала от 60 години. Още ли държите на тези думи?

- Абсолютно.Той доказа това с действията си. Ще добавя и още един специфичен ракурс – в чисто личен план за първи път от много години в лицето Сергей Станишев аз имах най-големия съмишленик по отношение на голямата кауза в Кърджали – да се борим с ДПС като политически монополист на една цяла област.Да воюваме за интересите на хората, които са извън ДПС.А вече и за интересите на хората от ДПС.

- Защо за интересите на хората в ДПС?

-  Защото с ходовете на Лютви Местан и позицията на Централното ръководство на ДПС, наблягам на „Централното”, а не на местните структури, беше показано, че те не се вълнуват от интересите на електората си, а от интересите на определи икономически групировки и дори от личните си финансови интереси.

-  Сигналите са за сближаване на ДПС с ГЕРБ. Какво да очакваме?

-  Това вече не са сигнали, а ясни знаци за общи политически действия на ГЕРБ и ДПС. Говоря за решението изборите да са на 5-ти октомври – втория ден на Курбан Байрям. Бойко Борисов вече се похвали, че сам се е съгласил за тази дата. Той трябва да е политически неграмотен, за да не си даде сметката, че така обслужва изцяло интересите на ДПС. Какво му е обещал Лютви Местан срещу това, ще покаже времето. Но с избора на тази дата Борисов даде възможност ДПС отново да организира автобусите с избиратели от Турция, да промени нагласите на избиратели в смесените райони и така подари „служебна” победа на Местан.

-  И пожертва Кърджали?

-  Да, Бойко Борисов пожертва Кърджали воден от стремежа си да се върне във властта на всяка цена. На мен ми е много любопитно какво ще обяснява сега Цвета Караянчева на хората в Кърджали, които все още подкрепят ГЕРБ. Нещо повече, Борисов даде ГЕРБ курбан за Байряма,  воден от амбициите си. Казвате, че имало сигнали за взаимодействие между ГЕРБ и ДПС. Сигнал ли е това, че двете партии имаха готов общ план за дестабилизация на държавата, създаването на хаос  и паника сред населението и причиняването на огромни вреди на обикновените български граждани в името на тясно партийните си интереси?

- Какъв план?

- Говоря за опита да се предизвика банкова криза в България. На консултациите при президента Плевнелиев ГЕРБ и ДПС имаха общо становище да бъде обявена „банкова ваканция”. За съжаление ръководството на БНБ също подкрепяше такъв сценарий и само острата и категорична реакция на БСП и на Сергей Станишев провали този план. Помогна и подкрепата на другите търговски банки,които също не бяха съгласни.

- Какво толкова страшно има в една „банкова ваканция”?

- Страшното е, че тя може да доведе до финансов колапс  и взрив на общественото недоволство. „Банковата ваканция” означава, че за определен период от време се спират всички операции на банките. Дори и да имат пари, хората няма да могат да разполагат с тях. Българинът свикна да носи в себе си малки суми, и като му се наложи , да тегли от дебитната си карта или да използва кредитна карта. Например имаш в себе си сто лева. След три-четири дни те свършват. Не можеш да изтеглиш  от банкомат, не можеш да използваш  влога си. Имаш пари, а няма с какво да си купиш хляб. Ако нямат налични  в брой, фирмите не могат да извършват разплащания.Срив в цялата финансова система. Мислите ли, че хората щяха да търпят дълго това?Мислите ли, че България нямаше да бъде залята от протести?Това целяха ГЕРБ и ДПС – създаване на хаос и напрежение ,за да бъде натикана БСП в ъгъла, а те да спечелят триумфално изборите  и да управляват. Е, ние не допуснахме това и времето показа, че нашето решение е било правилно. Има много съмнения и дали зад атаката срещу банките също не стоят политически амбиции. Но явно тези хора много силно подцениха силата на БСП и възможностите на правителството на Пламен Орешарски да реагира адекватно в създадената ситуация.

-  Какво очаквате от предстоящите избори?

-  Очаквам българският народ да провали схемите и сценариите . Бойко Борисов трябва да даде много отговори. И за изборът на датата на парламентарните избори, и защо се противопоставяше на тегленето на кредит от 1 милиард за покриване на плащания по външния дълг, а след това поиска България да вземе кредит от 6 – 7 милиарда, за да се успокояла ситуацията при банките. Защо поиска намесата на Международния валутен фонд? Аз мисля, че отговорите ще са много интересни и българският избирател ще ги оцени по достойнство.

-  В какъв смисъл?

-  В смисъл че няма да позволи да се върне кошмарът от управлението на ГЕРБ. Кошмарът от безпрецедентния натиск над хората и над бизнеса, от масовите уволнения  на политическа основа, замразяването на доходите,на пенсиите,орязването на социалните плащания, времето на незаконните подслушвания и бруталната полицейщина.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини