Нов социален проект на община Кърджали,деца с увреждания ще живеят в условия близки до семейните

Тридесет деца с увреждания ще бъдат настанени в три центъра за настаняване от семеен тип през август.Още 8 младежи ще намерят дом в защитено жилище.За тях ще се грижи екип от възпитатели,медицински работници и гледачки,чийто брой е 43 души.Това съобщи за медиите зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова. Децата ще се подбират от дирекция „Социално подпомагане”. Настаняването им ще започне от 1 август.  Осигурено е финансиране за дейността на трите центъра и защитеното жилище за една година до март 2015 г.. Парите са по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”  и сумата  е  554 424,40 лева. Средствата са по проект”Дом за всяко дете-2”,спечелен от община Кърджали.Ръководството на общината предвижда след изтичането на срока за финансиране по проекта да осигури устойчивост, като гарантира с пари от своя бюджет работата на центровете и защитеното жилище за още пет години. След това ще се търси държавно финансиране,като за делегирана дейност.

  Искаме да осигурим качествена грижа за децата с увреждания и за тези от домове за деца лишени от родителски грижи, подчерта Елисавета Кехайова. Тя каза,че за младежите ще бъдат гарантирани достъп до образование, здравни и културни институции.

Грижите за децата в трите центъра и защитеното жилище ще са професионални.Предстои специално обучение на персонала.

  Кметът на Кърджали Хасан Азис, каза,че общината работи по много проекти, но този е с човешко изражение. Той е много различен,защото става дума за деца,при това с увреждания.

  Натрупали сме опит от дневните центрове за такива деца.Това е крачка да обхванем тези които имат нужда. Някои от проблемите на хората с увреждания остават скрити за нас. Ние искаме да им дадем човешка подкрепа, каза още градоначалникът.Той определи проектът като един от най-важните за общината и помоли екипът, който ще работи в центровете и защитеното жилище да обгърне с грижи децата и те да се чувстват като в собствен дом. Нека работното ви място да бъде като второ семейство,пожела Хасан Азис.

 Изграждането на защитеното жилище и трите центъра за настаняване от семеен тип по проект "Дом за всяко дете"-1 в Кърджали приключи през пролетта.

„Целта е изваждане на децата от специализираните домове и настаняването им в среда, която да наподобява едно голямо семейство", коментира ръководителят на проекта инж. Васил Бобеков.” С реализирането на проекта се разширяват социалните услуги в община Кърджали”,каза още той.

 Проект "Дом за всяко дете"-1 е на стойност 2,4 млн. лв.Финансирането е  по оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. При строителството на четирите сгради е спазена Наредба №4 за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. Изградени са подходи с рампи към сградите, както и асансьори. Поставени са специални елементи за придвижване на незрящи.

 Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини