Ресми Мурад:Ардино работи по 15 проекта,но има още много нерешени проблеми

Ресми Мурад

Ресми Мехмед Мурад  е роден на 5 септември 1970 г. Женен. Има две дъщери. Икономист по професия. Магистър по публични финанси в УНСС-София. Бил е кмет на кметство Млечино. Работил е на различни позициив общинска администрация  в гр.Ардино,област Кърджали.Втори мандат е кмет на община Ардино.Два мандата е бил председател на Общинския съвет на ДПС-Ардино.

-Г-н Мурад в първия си мандат като кмет Вие възложихте социологическо проучване,което показа,че се очаква обезлюдяване на общината заради рестрективни политики водещи до ограничаване на тютюнопроизводството и дребното животновъдство.Оказаха ли се верни прогнозите?

-Да за съжаление се оказаха верни. Увеличаването на осигурителната тежест върху земеделските производители, доведе до отлив от от селското стопанство, включително и от тютюнопроизводството,което бе основен поминък на селското население в общината.Хората престанаха да се осигуряват и потърсиха друго занятие. Земеделските ни стопани имаха минимални доходи, особено сравнено с други професии. Това доведе до отблъскване, както от земеделието,така и от животновъдството.

 Надявам се в близко време тази политика да се промени. Да се работи към възвръщане на хората от общината към земеделието и животновъдството. Ние просто нямаме много алтернативи в нашия регион.

-Наскоро в община Ардино гостува търговското аташе в Генералното консулство на Република Турция в Пловдив г-н Баръш Йеничери.Очаквате ли подкрепа за турски инвестиции?

-На всички гости на общината с потенциални възможности да инвестират в нея показвам с какво разполагаме. Представих на г-н Йеничери ресурсите които имаме. Перспектива има горския сектор, заради сериозния ресурс от суровина. Показах му мраморните кариери във Ардино. Разведох го из туристическите забележителности . Имаме условия  стимулиране на всякакъв вид туризъм  от  балеолечебен до уелнес. Аз съм убеден, че ако един бизнес не е базиран на местни ресурси той не може да бъде устойчив. Затова обективно и коректно запознавам всички наши гости с възможности за инвестиции, с това което разполагаме. Очакваме реалистична преценка и настройване на бизнеспрограмите им  съобразно нашите ресурси, за да бъдат те устойчиви. Сериозното обезлюдяване на общината бе следствие и на планова икономика в миналото, която не бе ресурсно обезпечена. Ние не сме страна за тежка индустрия. Цеховете създадени по време на тоталитарния режим се оказаха неефективни в наше време, защото те не са базирани на ресурсите, с които разполагаме.

-Община Ардино е побратимена с бурсенската община Нилюфер.Там има много изселници от Вашата община.Съдействат ли Ви за привличане на инвестиции?

-Да, те ни помагат за осъществяване на контакти. Самите общински администрации не са овластени да осъществяват дейности ,свързани с бизнеса. Ние обаче можем да създаваме добри условия.Това се отнася,както за нашата община така и за побратимените ни общини.Контактите винаги са полезни. Нашите побратимени общини съдействат за срещи с хора с възможности. Ние буквално ги „ухажваме” да дойдат да инвестират в Ардино. За съжаление все още няма такива, които са направили крачки в тази посока.

-Много хора емигрирали  през 1989 г. и след това сега се връщат. Те са пенсионери и харчат пенсиите си тук.Ардино е първенец в това отношение в областта.

-Завръщането на нашите изселници, които са се пенсионирали в Република Турция се отразява добре на Ардино. Те получават добри пенсии в сравнение с местните хора. Ремонтират си домовете.Влече ги носталгията. Една от причините също така е и чудесната природа. Те са сравнително млади в сравнение с нашите пенсионери.Обикновено са на възраст между 50 и 60 години. При нас се чувстват добре.Очаквам техните деца също да пребивават в нашата общин и да поддържат тези имоти. Това се отразява много положително на сектора на търговията и услугите.

-Вашата община бе една от тези,които бяха пионери в културните контакти с Република Турция.Бихте ли казали нещо повече за това?

-Община Ардино е побратимена с община Нилюфер,Бурса. Установихме такива отношения и с община Картал,Истанбул. Сега сме в контакти за сближаване с община Каймаклъ, Невшехир, Кападокия. Скоро ни предстои пътуване до там. Този културен обмен води до сближаване и опознаване. Например в Нилюфер участваме в мероприятия на нашите изселници,те пък идват тук. Родното място привлича. Тези контакти трябва да продължат и връзките да не прекъсват.

-Ардино е една от общините, които много добре работи по проекти,финансирани както по европейски програми,така и от републиканския бюджет.Какво ще кажете за тях?

-Мисля че добре се справяме. Не искам да се хваля. Във всички области на социялния и икономически живот в общината имаме внесени проекти. По радващото е ,че имаме одобрени проекти,които са в процес на реализация. Приключихме вече проект за подобряване на туристическата инфраструктура. Направихме реставрация и консервация на една от основните наши забележителности-Дяволския мост. До него вече има път.Социализираха се Орловите скали,където е голямо тракийско светилище. Екопътеки, беседки, заслони. Обособихме общинския исторически музей.Реставрирахме барутчийницата. Можем да кажем,че имаме потенциал за развитие на туризма. Направихме първите стъпки в тази посока. Нашите гости има ,какво да видят.Сега трябва да намерим потенциални инвеститори и за курортния комплекс „Бели брези”.Има прекрасни условия за развитието му. Там има условия за дравен туризъм, за уелнес туризъм.

 Имаме проекти свързани с пътната инфраструктура,водоснабдяването на населените места. Проекти сме разработили за спортната инфраструктура-шест мултифункционални игрища в различните микрорайони ще бъдат изградени.Предстои създавенето на три спортни центъра.Зала за тенис във Ардино.Спортен център в Бял извор.Салон за борба в Горно прахово.

Подобряваме градската среда,чрез рехабилитация на тротоари и паркове.

От публичната инвестиционна програма на правителството ще се инвестира строителството на нова автогара в Ардино.

 В момента придвижваме 15 проекта.

-За Вас като кмет предизвикателство е оцеляването на бълницата.Как стоят нещата там?

-За съжаление проблемите в болницата продължават.Те само са утихнали.Те обаче не са решени.Високият медицински стандрат не може да  бъде променен,въпреки моите усилия. Имал съм срещи на най-високо ниво,включително и с министъра на здравеопазването,с парламентарната комисия по здравеопазване. Утешението е, че ще се дадат допълнително средства за отдаличените и труднодостъпни болници. В този списък е и болницата в Ардино.Ще успеем да покрием част от дефицита с постъпления от министерството на финансите.Проблемът е утихнал.Дефицитът пак ще дойде на дневен ред.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини