Черният шоколад може да е полезен за възрастните

За повечето хора тъмният шоколад е просто лакомство, но за възрастните той може да служи като обезболяващо, което улеснява ходенето в напреднала възраст, показва ново изследване на американски учени.
Възрастните хора с артериални проблеми в краката могат да ходят по-дълго, след като хапнат няколко парченца черен шоколад,
пише „Дейли мейл“.
Периферната артериална болест (ПАБ) е сърдечно-съдово заболяване, което по-често засяга артериите на краката и е силно свързана с възрастта. Характерна е за хората над 70-годишна възраст. Намаленият приток на кръв може да причини болка, спазми и умора в краката и бедрата, докато се разхождате.
В изследването участват 14 мъже и 6 жени с ПАБ на възраст между 60 и 78 години. Резултатите от експеримента показали, че те можели да ходят без чужда помощ и средно 17 секунди по-дълго след консумация на черен шоколад.
Резултатите от констатациите на учените са публикувани в научното списание на Американската асоциация за сърдечни заболявания. Те показват, че съединенията, наречени полифеноли, които се съдържат в какаото, могат да намалят оксидативния стрес и да подобрят притока на кръв.
Други храни, богати на полифенолни съединения, са карамфил, мента, изсушени семена от целина, каперси и лешници.

Източник: http://www.klassa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини