Лекари: Здравната каса пред фалит без актуализация на бюджета

Здравеопазването е пред разпад, който ще настъпи през октомври, ако настоящият парламент не гласува актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това пишат от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в декларация, в която остро осъжда безотговорното поведение на правителството и на Народното събрание, съобщи Инвестор.бг.

В декларацията се посочва, че болницата в Стара Загора е практически във фалит, болницата в Хасково ще я последва, големите държавни болници всеки момент могат да осъмнат със запорирани сметки от фирмите доставчици, Бърза помощ също е пред разпад. Доболничната помощ работи от години с тежки рестрикции, пише още в документа.

В него се припомня, че анализът на НЗОК, а преди това и БЛС, аргументирано са доказали, че в бюджета на здравния фонд се очертава дефицит от около 400-500 милиона лева. Заради това Касата намали плащанията за болнична помощ с между 30% и 40%. Това ще доведе до фалит на много болници и задлъжняване на останалите, коментират от софийската организация на БЛС.

До края на октомври катастрофата ще настъпи, прогнозират от Столичната лекарска колегия. Те предупреждават, че ако разпадът на здравната система се случи, колегията ще потърси съдебна отговорност от виновните.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че депутатите му ще се върнат в пленарната зала, ако в Народното събрание бъдат внесени промени за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса предвид кризата в болниците.

Днес от изказване на Бойко Борисов в кулоарите на парламента стана ясно, че той е загрижен за дефицита в бюджета в касата. Лидерът на ГЕРБ обясни, че партията му ще подкрепи актуализацията на бюджета, тъй като болниците са пред фалит.

Вчера зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че здравната система няма да се срине, ако не се актуализира бюджетът на НЗОК. Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в парламента, поясни, че дори сега да се покрие дефицитът в НЗОК, догодина отново ще има такъв.

Министър-председателят Пламен Орешарски от своя страна заяви, че няма нужда от актуализация на бюджета на фонда, а финансовият министър Петър Чобанов отхвърли прогнозата за фалит на Националната здравноосигурителна каса.

Във вторник предстоят консултации между партиите за приоритетите на законодателната програма на парламента до края на неговия мандат.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини