Седем пожара изпепелиха 119 декара горска площ в Кърджалийско

За първите 6 месеца на 2014 година на територията на РДГ Кърджали са възникнали 7 низови горски пожара. Засегнати са 119 декара горски територии, съобщи главният експерт по опазване на горските територии в дирекцията Юлиян Русев.

По думите му най-много е засегната община Харманли с 80 декара опожарена горска територия, следвана от ДГС-Хасково, където са опожарени 30 декара от 4 пожара и община Стамболово с 8 декара засегната площ от един пожар.

На територията на област Кърджали няма засегнати площи, като основна причина за това са благоприятните условия, които не са предпоставка за възникване на пожари, коментира Русев.

Като причини за пожарите той посочи неизпълнението на предвидените противопожарни мероприятия и неспазване на определените планове на действие при гасене на горски пожари от собствениците на гори, предимно общинска собственост. Общините изтъквали като причина за неизпълнението на мероприятията липсата или недостига на финансови средства.

Други причини за пожарите били свързани със самоволното и произволно палене на стърнища и пасища, липсата на минерализирани ивици в близост до горските територии, слаб контрол от страна на местната изпълнителна власт, недостатъчно организирани от нея доброволни формирования и групи за гасене при бедствия и извънредни ситуации, недостатъчно осигурени високопроходими автомобили за патрулиране и първоначална атака.

Русев апелира към всички граждани и институции да бъдат особено внимателни при боравенето с огън в пожароопасния сезон и да сигнализират на тел. 112 при забелязване на нередности, които биха били предпоставка за възникване на пожари.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини