Партиите се събират на финални законодателни консултации

ГЕРБ изпълни заканата си и не осигури кворум в парламента, който пак не работи. ДПС призова за консултации между партиите за консенсус, ГЕРБ и БСП приеха.
При липсата и на "Атака", се събраха само 106 народни представители от БСП и ДПС. 
Вчера Бойко Борисов обяви, че депутатите на ГЕРБ няма да влизат в залата, докато не бъде насрочено заседание за гласуване на оставката на кабинета. 
Днес от ГЕРБ заявиха, че са готови да влязат в парламентарна зала, ако се гледат определени законодателни промени. Лидерът на ДПС Лютви Местан призова всички парламентарни групи във вторник да проведат при Михаил Миков консултации за законодателната програма до края на мандата на това Народно събрание."Да постигнем съгласие за програмата от следващата сряда буквално до 5 август, след което с указ на президента Народно събрание ще бъде разпуснато, респективно и кабинетът. Това е единственият начин - сряда, дори да има кворум, да не се превърне в безкраен низ от процедурни хватки”, мотивира се той.

По думите на Местан българското общество има нужда от този знак - че политическите сили ще намерят сили да работят до "сакралната" дата на оставката. Той каза, че оставката ще се гласува на 23-и или 24 юли.

По-късно Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ са готови да участват за консултации, макар и с условие.

"Да кажат само в какъв формат. За мен е по-добре да участват експерти - Цецка Цачева, Димитър Главчев, които познават по-добре законодателството. Ако кажат, ще отида и аз", добави той.

От ГЕРБ щели да подкрепят законовите поправките в защита на банките, както и актуализация на бюджета на Здравната каса, но искат оставки в ръководството й.
В замяна са готови да оттеглят промените в Наказателния кодекс, свързани с давността на престъпленията, извършени от комунистическия режим, срещу които са БСП.

"Станишев нали се извинява на Орлов мост, нали се целуваха тогава, признали са го (Възродителния процес - б.р.), не знам от какво се плашат", добави Борисов.

По-късно и от БСП заявиха, че ще се включат в консултациите. Коалиция за България е заявила готовност за участие във всякакви формати за постигане на съгласие за работа на парламента, заяви Атанас Мерджанов.

В отговор на въпрос Мерджанов обяви, че вчера са направили опит да се свържат с представители на "Атака", но те са заявили, че ще отстояват позицията си да не идват в Народното събрание.

 
 
 


Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини