Порошенко удължи примирието в Източна Украйна със 72 ч.

Президентът на Украйна Петро Порошенко взе решение за продължаване със 72 часа на прекратяването на огъня в Източна Украйна.
"Държавният глава въз основа на решение на Съвета за национална сигурност и отбрана продължи режима на неупотреба на сила до 22,00 ч. на 30 юни", се казва в съобщението на пресслужбата на президента, цитирана от световните агенции.

Очаква се, че под контрола на Държавната гранична служба на Украйна ще бъдат предадени граничните пропускателни пунктове ("Изварино", "Должански", "Красний партизан") и ще бъде възстановена дейността им, и че ще бъдат "освободени всички заложници, включително наблюдателите на ОССЕ".

Киев очаква още "прекратяване на придвижването на незаконните въоръжени формирования на територията на Донецка и Луганска област".

"Построяването на укрепления или съоружения, възпрепятстващи мирния живот на жителите на Донбас, ще се смята за нарушение".

Подчертава се, че в случай на неспазване на условията на режима на неупотреба на сила, Украйна "си запазва правото на предсрочно прекратяване на този режим в зоните, където той не се изпълнява".

Механизмът за реализация на това решение е бил обсъден на съвещание с участието на председателя на Върховната рада Олександър Турчинов, шефа на СБУ Валентин Наливайченко, министрите на отбраната и на вътрешните работи Михайло Ковал и Арсен Аваков, председателя на Държавната гранична служба Микола Литвин, командващия националната гвардия Семьон Полторак.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини