ДКEВР не изключва поетапно поскъпване на тока

Не е изключено от 1 октомври да започне поетапно увеличение на цената на тока заради натрупания дефицит в Националната електрическа компания.
Това стана ясно от изявление на шефа на ДКЕВР Боян Боев, който отчете, че НЕК е задлъжняла с 2.9 млрд. лв.
Милиард и половина от тях са свързани с дейността "Обществена доставка на електрическа енергия", а останалата част - с разходи по проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Председателят на ДКЕВР Боян Боев посочи, че се търсят начини задълженията на НЕК да не се отразят върху крайната цена на тока.

"Този дефицит, част от него го покриваме и ще го покрием следващата година. В следващия ценови период ние очакваме доста промени да настъпят, които следва да балансират част от този недостиг. А остатъкът от него и разликата от положителния ефект и натрупаните разходи до момента, които не са компенсирани от Държавната комисия, да бъде изравнявана и да бъде намерен конкретният механизъм, в който да не се усети, или да не се усеща, или да няма отражение върху крайните потребители. Това е нашата цел, казвам го най-отговорно."

Цените, "Мариците" и ВЕИ

Ако не се случат нашите предложения за промени в дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ и в Закона за енергията от възобновяеми източници за ограничаване изкупуването на енергия от ВЕИ, ние ще трябва да седнем най-отговорно и да актуализираме цените на тока всяко тримесечие, заяви Боян Боев.
Той обаче изрази личното си мнение, че няма да се стигне до това и че в най-кратки срокове трябва да се предприемат промените.

Вчера ДКЕВР пусна две жалби до Европейската комисия срещу дългосрочните договори на ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ и на ВЕИ-производителите. Регулаторът иска преразглеждане на договорите. Боев уточни, че се очаква отговор от Европейската комисия по внесените жалби в законоустановения срок, който по думите му е две седмици.

Членовете на ДКЕВР не се ангажираха с по колко процента ще трябва да поскъпва токът всяко тримесечие, ако не бъдат изпълнени техните предложения, и отбелязаха, че през септември ще са ясни и данните от балансиращия пазар, който вече работи. Очаква се разходите за НЕК да намалеят благодарение на балансиращия пазар, посочиха от регулатора.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини