Засилено полицейско присъствие заради трафика към Маказа

Специални мерки влизат в действие по контрола на движението в Кърджали със заповед на директора на ОД на МВР комисар Петко Деведжиев във връзка със засиления автомобилен трафик през почивните дни към ГКПП “Маказа”. В съвместен план на Пътна полиция и РУ “Полиция”-Кърджали са набелязани рисковите места, на които ще има засилено полицейско присъствие. Два патрулни автомобила в района на автогара “21 век” и на кръстовище в кв.”Веселчане” ще се намесват в регулирането на движението при опасност от задръствания. С оглед сигурността на пешеходците са определени натоварени кръстовища, където полицаи ще подпомагат движението. В изготвения часови график са включени кръстовищата между бул.”Беломорски” и ул.”Отец Паисий”, бул.”Беломорски” и ул.”Стадионска”, бул.”Беломорски” до ГПЧЕ „Христо Ботев” в областния център. Предвиден е един автопатрул с динамичен график според необходимостта при промяна в обстановката по движението.

В рамките на операцията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” специален акцент ще бъдат безопасното поведение на пешеходците и най-вече на децата и юношите при пресичане на оживени булеварди, в районите на паркове и градини,  а също и велосипедистите. До края на учебната година се провеждат и кратки беседи с гимназистите по безопасно поведение на пътя.

В специализираните операции на територията на областта засилен ще бъде контролът по отношение на превишената и несъобразена скорост, отнемане на предимство и употребата на алкохол, които са трите причини за най-много произшествия от началото на тази година до 20 юни.

За този периодса настъпили общо 194 ПТП, от тях 63 са тежки, с един загинал  и 77 ранени. Сравнението със същия период на 2013 г. показва, че броят на тежките ПТП е със 7 повече, загиналите са с един по-малко и ранените са с 15 повече. Тежките ПТП, причинени от неправоспособни водачи, са 5, в резултат на което са ранени 5 човека (четири от тях са самите неправоспособни водачи и едно момиче-пешеходец  на 8 г.). Издадени са 103 наказателни постановления на неправоспособни шофьори. Издадени са и 16 наказателни постановления на собственици, които са предоставили автомобили на лица, които не притежават шофьорски книжки.
            Най-голям брой са пътните произшествия по причина на превишена и несъобразена скорост – 81(42%) от всички ПТП, при които е убит 1 /100%/ и са ранени 45 (58%).

На второ място е отнемането на предимство, при което са настъпили 45 ПТП (23%), при които са ранени 21 (27%).

На трето място е управление на МПС след употреба на алкохол и навлизането в насрещното движение, при които са настъпили 11 произшествия (6%), с трима ранени (4%).Съставени са 129 акта за управление на МПС  с концентрация на алкохол в кръвта да 1,2 промила, като за същия период на миналата година са били съставени 186 акта. 

През  2013 г. на територията на ОД на МВР-Кърджали са регистрирани общо 444 пътнотранспортни произшествия, като 141 от тях са тежки, с 5 убити и 170 ранени. Сравнението с 2012 г. показва увеличение с 35 броя на тежките(с убити и ранени хора) ПТП, увеличение с един  на убитите, увеличение на ранените с 39 души и равен брой на леките(само с материални щети) ПТП.

Най-голям брой произшествия са регистрирани по причина превишена и несъобразена скорост – 177 (40%) от всички ПТП, при които са убити 3 (60% от загиналите) и са ранени 77 (45% от ранените).

На второ място като причина за настъпилите ПТП е отнемането на предимство, при което са настъпили 81 ПТП (18%), при които е убит 1 (20%) и са ранени са 42 (25%).

На трето място е управлението на МПС след употреба на алкохол, при което са настъпили 40 ПТП (9%) с 16 ранени  (9%). Съставени са 365 акта за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 промила.

На четвърто място се явява неспазването на дистанция – 35 ПТП (8%), при които са ранени 7 човека (4%).

На пето място е неправилното движение назад – 23 ПТП (5%), при които са ранени 6 (4%).

Пътните произшествия по вина на неправоспособни водачи през 2013 г. са 20, като от тях 10 са тежки с 10 ранени. През същия период са съставени 293 акта за административни нарушения на неправоспособни водачи и 28 акта на лица, които са предоставили МПС на такива водачи. Предупредени са 17 лица по чл. 56, ал. 1 и ал. 2 от Закона за МВР.

Регионален пресцентър на МВР

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини