Грешка на учени отворила порта към "ада"

Ако някой иска да види как изглежда адът, трябва да отиде в Туркменистан. Там, по средата на пустинята Каракум, се намира горящ кратер, който местните власти се надяват да превърнат в топ труристическа дестинация.
Кратерът е разположен на около 270 километра северно от столицата Ашхабад. Така наречената „Порта към ада“ е резултат от гаф на съветски учени при сондиране за газ. С помощта на уникалния кратер туристическите власти се надяват да повишат потока на туристи в страната, който в момента е само между 12000 и 15 000 годишно.

Огромната яма, разположена насред газово находище, се е появила след рухването на сонда през 1971 година. Страхувайки се, че големите количества метан може да напуснат кратера и да навредят на разположения наблизо град, съветските учени решили да го подпалят, очаквайки, че газът ще изгори за няколко дни.

Над четири десетилетия по-късно кратерът все още гори, а стотици туристи идват да му се любуват всяка година. „Горящият кратер привлича все повече интерес всяка изминала година, по-специално сред чуждестранните туристи. Безжизнената пустиня скоро може да се превърне в интересна дестинация за различни видове туризъм - от еко туризъм до екстремни спортове“, заявиха от комисията по туризма за АФП. 

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини