Североизточна България се съвзема от водния ад

Ситуацията в Североизточна България постепенно започва да се нормализира след пороите, довели до човешки трагедии и материални щети.
Разчистващите и издирвателни дейности във варненския квартал „Аспарухово” са били прекратени през нощта и са възстановени от събота сутринта. Към момента няма открити други тела, съобщиха от ОДМВР – Варна. Спирането на валежите е подпомогнало работата на екипите. Има сигнали на граждани за още трима изчезнали души, предвид намереното 11-то тяло на жена. Засега не е известно, дали намереното 11-то тяло е едно от трите, които се издирват – предстои да бъде идентифицирано. Издирвателните дейности продължават в момента, предаде Фокус.

Собственици на джипове и доброволци от цялата страна се включиха в разчистването на улиците след потопа във Варненския квартал "Аспарухово", предаде Булфото. Таксиметрови и автобусни фирми обявиха, че ще возят безплатно доброволците, а вериги за бързо хранене хранят хората, участващи в разчистването.

От рано във Варна се организираха групи от хора, които с лопати, кирки и други средства помагат на своите пострадали съграждани. Последните се нуждаят също така от храни и вещи от първа необходимост.

Над 470 000 лева събраха българите само за ден в помощ на потопена Варна чрез смс-и с текст DMS VARNA на дарителски номер 17 777.Днес се очаква да бъде отменено извънредното положение в черноморския град.

Тежка остава ситуацията в Добрич и областта. Въпреки че в региона вече не вали, десетки домове, улици и сгради са наводнени. Един човек загина от придошлата вода в Добрич.

"Нивото на водата в Северната зона на града и квартал "Югоизток", където положението бе най-тежко, започна да спада", съобщи за Дарик кметът Детелина Николова.

Екипи на Пожарната и Гражданска защита влизат от тази сутрин в наводнените предприятия, обществени сгради, както и в домове на граждани. Затворени са мостчетата към с. Богдан, пътят към селото е изцяло отнесен от пороя, липсва асфалта, каза още Николова. Правят се огледи на деретата и ниските части на Добрич за установяване на щетите.

Водоподаването в града продължава да е нарушено. Екипи на ВиК се борят с щетите.

Остава бедствено положението в селата от община Аксаково. Достъпът до тях е силно затруднен, а в село Долнище няма ток и вода. Властите също така проверяват сигнали за активизирали се свлачища в района на квартал Галата.

Остава бедствено положението във Велико Търново. На заседанието на Кризисния щаб късно снощи бяха направени констатации, че обстановката е видимо подобрена. Възстановено е електрозахранването във всички населени места в общината, но въпреки това бедственото положение остава до пълното възстановяване на основните комуникации.

Екипажите на хеликоптерите "Кугър" евакуираха в петък пострадали от водното бедствие до с. Прилеп, Добричко, и курорта "Албена". 1200 души са евакуирани от хотели. Най-пострадал от водната стихия е хотел "Гергана", който се намира на морския бряг. Той е леко наклонен и е останал без фоайе. Очаква се екип от специалисти да направи оглед на хотела и да вземе мерки за неговото укрепяване.

Остава сложна ситуацията при прохода на Републиката. Още вчера там започнаха насипни дейности, за да се подобри състоянието на пътя, който е силно изровен. Никой не се наема да каже колко време и средства ще отнеме ремонтът.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини