КНСБ се обяви в Кърджали за нова индустриализация на страната

Пламен Димитров

КНСБ обяви в Кърджали, че започва кампания за нова индустриализация на страната. Президентът на синдиката Пламен Димитров съобщи пред журналисти, че експерти са подготвили десет разработки за конккретни сфери на икономиката: химическа индустрия, металургия, машиностроене, селско стопанство и др. На 25 юни ще се състои първата от десет кръгли маси с участие на браншови организации, браншова камара, политици, експерти. Ще се обсъждат проблемите е преспективите пред металургията. Оказва се че добива и износа на метали е една от най-печелившите сфери в българската икономика. Проблемът е ,че България е износител на суровина, а не произвежда от добиваните медали съответните промишлени изделия.

Реиндустриализацията на страната не е ременисценция от миналото. Става дума за нови предприятия и нови работни места, които ще са обвързани със съществуващи мощности, подчерта Пламен Димитров.

За бъдещата индустриализация е необходимо въвеждането на дуалната система в образованието, която да подготвя необходимите карди. Консенсус между политиците има, но все още няма пилотно обучение в професионалните училища, подчерта президентът на КНСБ.

Той също каза, че е крайно време политиците да спрат да изтъкват, че България е привлекателна за инвестиции с евтиния труд на своите специалисти. Инженери, техници, лекари бягат в индустриалния Запад. Държавата се обезкървява откъм кадри, вместо да работи за повишаване на заплащането и задържането на квалифицираната работна ръка, каза Пламен Димитров.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини