Американци ще търсят газ у нас

Американската компания "Парк плейс енерджи" е получила разрешение за търсене на нефт и газ във "Вранино блок 1-11", който е в Добруджа. На сайта си компанията съобщава, че е подписала с българското министерство на икономиката договор за лиценз.

От ведомството уточниха, че става въпрос за разрешение за търсене и проучване. То е за 5 години с опция за удължаване с още 5 г. При доказване на търговско откритие, е компанията ще кандидатства за концесия за 35 г.

Предварителните оценки за наличието на газ в добруджанското въглищно находище са за 7 млрд. куб. м, каза вчера за "24 часа" газовият експерт Христо Казанджиев.
Компанията от Далас всъщност прави над 220 сондажа в Добруджа от 60-те до 80-те години на миналия век. Последният е бил през 2005 г., съобщава "Парк плейс енерджи" на сайта си. Той е потвърдил наличието на многобройни зони с газ. От съществуващите сондажи 120 се намират в този блок и достигат до въглищните пластове на дълбочина между 1200 и 2500 метра.

През миналия век този район е бил проучван, но най-вече дали могат да се добиват въглища по минен способ. Установено е, че въглищните пластове са на голяма дълбочина.

От "Парк плейс енерджи" заявяват, че няма да използват хидрофракинг при проучването и при добив на природен газ.
"Нашият план е да правим в малък радиус сондажи в хоризонтална посока през въглищните пластове, като така ще позволим на газа да изтича към повърхността през мрежа от странични разклонения по естествен път", пишат още от компанията.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини