Няма да има нито референдум, нито задължително гласуване. Преглед на печата

"Стандарт": Лидерски борд до вота

Борд на партийните лидери ще определи какво трябва да свършат държавата и парламентът до предсрочните избори. Това стана ясно след 4-часовото заседание при президента на Консултативния съвет по национална сигурност.
Ръководствата на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" ще седнат на разговори във вторник. На тях ще се вземе решение коя неделя от 28 септември до 12 октомври ще гласуваме. Трябва да се определят и приоритетните закони, които ще бъдат приключени. Друга важна тема е номинацията на българския еврокомисар. Вчера на "Дондуков" 1 за първи път нямаше скандали, а накрая всички изглеждаха доволни. Дори Бойко Борисов и Сергей Станишев изпушиха заедно по цигара на терасата на Президентството. Разговорът им хвърли в догадки останалите участници в съвета при Плевнелиев.

"24 Часа": Няма да има нито референдум, нито задължително гласуване

Няма да има референдум по въпросите за изборното законодателство. Това реши минути след 20 ч Народното събрание след драматичен почти 4-часов дебат.
Твърдо „за" провеждането на допитване бяха само депутатите от ГЕРБ. Реално имаше шанс решението да се приеме само в частта му за задължителното гласуване, но с гласовете на ГЕРБ и ДПС залата отхвърли предложението на Мая Манолова трите компонента - задължителен, мажоритарен и електронен вот, да се разделят, за да подкрепи левицата само първия.

"Монитор": 4500 жертви при силно земетресение в София

4500 биха били жертвите в София при земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, а други 20 000 души ще бъдат ранени, показват прогнози на учени от БАН. "При такъв трус 40 000 от всички 180 000 сгради в столицата ще бъдат разрушени. Щетите ще бъдат за поне 20 млрд. евро", твърди директорът на департамент "Сеизмология" проф. Емил Ботев на конференция "Катастрофичните рискове в България". По думите на сеизмолога сградният фонд в цялата страна е изключително уязвим от земетресения. Експертите нямат данни каква част от панелките биха издържали при земетръс с магнитуд 7 по Рихтер.

"Труд": Три от четири асансьора са опасни

Три от четири асансьора у нас са опасни, съобщава "Нова телевизия".
Експерти предупреждават, че над 80 хиляди от съоръженията са стари и пътуването с тях е опасно. В същото време поддръжката често се прави фиктивно, показват проверките на Държавната агенция по метрология.
Законът изисква на всеки три години да се прави технически надзор на асансьорите у нас, а на всеки десет дни - да минават на поддръжка. Износени въжета, опасни шахти и стари кабини - само част от панорaмата, която се разкрива пред очите ни, докато минаваме през етажите.

"Дума": Светият синод е против провеждане на гей парад

По повод предстоящия гей парад на 21 юни в София Светият синод на Българската православна църква отново се обръща към държавните и общинските институции и към организаторите на "София Прайд 2014" с призив да анулират този парад. От Синода посочват, че гей парадът е поход "на възгорделия се грях" и с "противоестествена и безнравствена същност". "Нека всички честно се замислим и си отговорим на следните въпроси: Трябва ли да бъде изкривявана любовта към Бога и ближните? Полезно ли е празната похот да шества безпрепятствено в нашия живот? Откога безчестието "не е срамно" и "не е опустошително" за нас и за хората около нас? Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?", призовават от Светия синод.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини