КСНС свикан за изборите, парламентът - за референдума

Президентът Росен Плевнелиев свиква в 9.00 часа извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.
Тема на заседанието е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

На срещата при държавния глава ще бъдат обсъдени оставката на правителството и възможната дата за предсрочни избори. Ще присъстват лидерите на четирите парламентарно представени партии, които ще трябва да направят своите предложения за провеждане на предсрочни избори. Те ще трябва да се обединят и около задачи като съставянето на бюджета за догодина и изготвянето на споразумението с ЕС за новия програмен период.

БСП няма да предложи дата за провеждане на парламентарни избори на заседанието при президента. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Ангел Найденов след заседание на Изпълнителното бюро на БСП на "Позитано" 20.
ДПС също се очаква да замълчат за датата на вота пред КСНС.

Очаква се ГЕРБ да предложи изборите да се състоят на 28 септември, заедно с референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване.

Първоначалните предпочитания на ДПС бяха избори в края на ноември или на 7-и декември.

От „Атака“ поискаха незабавни избори на 20-и юли.

От Реформаторския блок очакват КСНС да договори оставката на кабинета и да определи дата за предсрочни избори.

Освен общоприемлива дата за предсрочни избори, президентът очаква от Консултативния съвет "съгласие за процедура за избор на еврокомисар за България".
Той очаква и съгласие за важни реформи, "които не чакат", както и по "проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани", като „Южен поток“, спрените еврофондове по две оперативни програми, въпроса с бюджета – "кой и кога ще го прави".

По-късно през деня, от 14 ч., ще има и извънредно заседание на парламента. Единствената точка в дневния ред е обсъждането на референдум за промяна на избирателна система и въвеждане на задължително гласуване.

Дебатите по предложението, инициирано от президента Росен Плевнелиев, вече на два пъти се провалиха. Депутатите трябва да решат дали искането за референдум е основателно и дали трябва да се състои допитване до гражданите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини