КТБ: Кой убива длъжниците си ?

Кой убива длъжниците си бе, хора, попита изпълнителният директор на КТБ Георги Христов. Прокуратурата и този, който я владее, има полза от това шоу, добави той.
В края на миналата седмица полицията и прокуратурата направиха обиски в сградата, в която се намират Корпоративна търговска банка (КТБ), ТV7 и News7. Оттам отрекоха да има претърсване.

"Прокуратурата и този, който я владее, имаше полза от това шоу", коментира пред журналисти Георги Христов - изпълнителен директор на КТБ, предаде БТА.

Въпросът кой владее прокуратурата Христов насочи към главния прокурор, като припомни, че в институцията действа принципът на единоначалието и именно той (главният прокурор) я ръководи.
Дали това е лична атака на Сотир Цацаров, Христов заяви, че не може да каже.

По думите му обаче действията на разследващите били сигнал, който показвал вероятно, че всеки който не слуша, може да бъде смачкан. В КТБ обаче не е имало сигнали, че трябва да "слушат".

От ръководството на банката обясниха на пресконференция, че са обискирани офиси на фирма "Бромак" (мажоритарен собственик на КТБ), а шестима, а не 12, отговорни представители на КТБ са разпитвани. Те били извикани като свидетели, предаде БНР. На никого от тях не е било предварително разяснено какъв е законният повод.

Илиян Зафиров, член на УС и изпълнителен директор на КТБ, заяви, че въпросите, зададени в Софийска градска прокуратура, били от "общообразователен характер", информация която има в интернет. Единствено по публикации можело да съдят, че става въпрос за проверка по широко тиражиран сигнал на "Протестна мрежа".

В деня, когато е имало Общо събрание на акционерите - 11 юни, в същия час, призовки да се явят в следствието имали Христов и Зафиров. След като попитали дали не може да се явят в друг ден, или час, им било отговорено, че "не
става". Това по думите на Христов също било опит да се излъчи негативен сигнал срещу акционерите.

Зафиров бе категоричен, че срещу КТБ не са били предприемани процесуални действия.

От КТБ уточниха, че Цветан Василев е само един от акционерите на КТБ, макар и мажоритарен чрез дружеството си "Бромак" ЕООД, а тя самата обслужва бизнеса на десетки предприятия, които генерират значителна част от БВП на страната.
В банката няма проблемни кредити, отпуснати на Василев или на други, свързани с него компании.

Георги Христов каза, че има два проблемни кредита между 25 млн. и 28 млн. лева. Те били дадени на дружества, за които в медиите се твърдяло, че гравитират около "Булгартабак холдинг".
Плащанията по двата кредита са спрели преди месец, а след това започнали "маньоври".

На въпрос за депозити и кредити на фирми на депутата Делян Пеевски, Христов обясни, че не му е известно като юрист той да има право да има фирми.

В този момент банката не обмисля да съди държавата, защото не е претърпяла вреди.

„Кой убива длъжниците си бе, хора", възкликна той за публикациите, че Пеевски бил поръчан от Василев заради кредити, които имал към него, цитира го Дарик.

В петък Христов заяви, че има напрежение между Василев и Пеевски заради фирми, свързани пряко или непряко с депутата от ДПС, длъжници на КТБ и текат съдебни действия срещу тях. Пеевски обаче коментира, че нито той, нито семейството му, имат необслужвани кредити в КТБ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини