Среща на върха на Г-77 и Китай обсъжда "нов световен ред"

В боливийския град Санта Крус снощи беше открита среща на върха на страните от Г-77 плюс Китай, която ще обсъди "създаването на нов световен ред" за укрепване на институционалната структура на тази разнородна група страни и да се насърчи икономическото развитие и сътрудничество, предаде Франс прес.

Срещата бележи 50-ата годишнина от създаването на Г-77. Организацията в рамките на ООН е учредена през 1964 г. в Женева, но днес включва 133 страни.

Официалното откриване на форума беше предшествано от проява с хиляди участници - синдикалисти, представители на туземното население, както и фолклорни групи - на стадион в града.

На трибуната редом с боливийския президент Ево Моралес елитът на латиноамериканската радикална левица призова за единство и осъди завръщането на консерватизма на национално равнище, който цели да унищожи прогресивните и патриотични правителства, както каза еквадорският президент Рафаел Кореа.

Кубинският президент Раул Кастро на свой ред призова страните, участващи в срещата, да защитят Венецуела.

"Защитавайки Венецуела, защитаваме Боливия и цялата наша Америка", каза той. Олигарсите, които не успяха да се справят с президента Уго Чавес, смятат, че е дошъл моментът да свалят венецуелския президент Николас Мадуро и съкрушат боливарската революция. Нека отстояваме единството си, добави той.

Вчера сутринта президентът Моралес прие заместник-председателя на Постоянния комитет на Общокитайско събрание на народните представители (ОСНП) Чън Чжу, който предостави на Боливия кредит от 80 милиона долара за модернизиране на боливийската авиокомпания "Боливиана де авиасион" (БоА) и покупка на четири самолета.

Според организаторите заключителната декларация, която се очаква да бъде приета днес в края на форума, ще се фокусира върху Целите на ООН за хилядолетието: намаляване на крайната бедност и детската смъртност, достъп до образование, равенство между половете и постигане на устойчиво развитие.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини