Работници искат пари за разкопки на Перперикон, “случайно” сред тях и Овчаров

Част от сезонните работници, които през последните 14 археологически лета бяха наемани за разкопките на Перперикон, днес се събраха на мълчалив протест в подножието на скалния град на траките край Кърджали, ръководителят на проучванията проф.Николай Овчаров се опита да им даде надежда, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Междувременно от два автобуса се изсипаха туристи, които плъзнаха по стръмнините на уникалния град.
„Необходими са 200 000 лева, за да може да завършат проучванията на Акропола на Перперикон. Строителните работи по европейския проект „Перперикон – дом на богове и хора“ вече са приключени, трябва да се издаде Акт 16. Предстои да бъде включено художественото осветление, за което имаме договорености с община Кърджали. Намеренията ни за това археологическо лято бяха да предадем напълно завършени както проекта, така и последния етап на Акропола“, заяви Овчаров. Според изискванията по европроектите в рамките на 5 г. няма да може да се правят разкопки или строителни работи. За 14-те години на проучванията държавата е инвестирала около 1,5 млн.лева, отделни са разходите за изграждането на асфалтовия път и паркингите. Има готов проект за изграждането на посетителски център и друг за консервация и реставрация на кулата и сектора около нея.
Овчаров акцентира и на факта, че над 100 души от околните села се препитават единствено с тютюнопроизводството и с нищожните заплати от разкопките. Сезонни работници от над 10 села в района разчитат особено много на тези пари, нямат алтернативен поминък, а всички безработни от Горна крепост и Мургово през лятото разкопават скалния град, уточни ръководителят на проучванията. Всички план-сметки са внесени в Министерството на културата, което трябва да изпрати искане до финансовото ведомство за корекция на бюджета си. Докладната записка е била готова непосредствено преди евровота. „Снощи на един прием в столицата съвсем случайно се срещнах с финансовия министър Петър Чобанов и не пропуснах случая да му изкажа своята и на тези хора болка. Той беше много добронамерен и се ангажира с проблема, в понеделник имаме уговорена среща. Въпросът наистина трябва да бъде решен максимално бързо, тъй като винаги от 1 юни сме започвали работа“, посочи Николай Овчаров. Той уточни, че нито един от археологическите обекти в страната не е получил средства за плановите разкопки през тази година. Парите за миналото лято обаче бяха отпуснати от служебното правителство в силно намален размер. През това лято трябваше да се разкопае площ 40:40 метра и ако не се осигурят навреме средствата, то ще обрасне, докато навсякъде из паметника туристите се придвижват по алеи и пътеки. Проектът „ Перперикон - дом на богове и хора“ на стойност почти 4 млн.лева включва изграждане на инфраструктура и редица други дейности за социализацията на обекта. Фугирани са всички каменни зидове, което ще ги предпазва от природните капризи. Консервацията на Двореца-светилище е завършена, наместени са скалните блокове. Изградени са „надлези“ – без да стъпват върху отделните сектори на паметника, туристите имат перфектна видимост отгоре. Първоначалната му стойност бе за около 7 млн.лева, но заради технически пропуски в документацията финансирането беше свито. Заради недобре свършената работа на архитекта отпаднаха реставрацията и консервацията, впоследствие и изграждането на посетителския център, разказа проф.Овчаров.
„Притеснени сме, нямаме друга работа в района, а информация като днешната много ни разтревожи. Аз работя над 10 години на този обект и никога не сме имали проблеми. Разкопките са поминък за над 100 човека – по около 1 000 лева общо ни се събират за сезонната работа. Ние не сме пенсионери и нищо отникъде не получаваме“, коментира възрастният Талят Али.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини