Община Кърджали продава имоти, за да изплаща дългове

Административната сграда на общинската фирма „Озеленяване, чистота и благоустройство“ в Кърджали ще бъде продадена, друг имот ще бъде отдаден под наем, а с приходите ще се погасяват огромните задължения, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Странен факс от централата на „Стамболийски“ 45 в столицата до местното ръководство на ДПС пък провали избора на омбудсман – длъжност, която струва над 60 000 лева годишно на затъващата община.

Решенията бяха взети на днешната сесия на Общинския съвет с подкрепата на всички присъствали, с изключение на съветниците от ГЕРБ. Фирмената сграда е на особено апетитно място в идеалния градски център, но е двуетажна къща, строена през 50-те години на 20-ия век на гредоред и според твърденията на чиновниците подлежала на събаряне. Кметът Хасан Азис смята, че новите строежи непосредствено до къщата са компрометирали окончателно състоянието й, пропукванията по стените и пропадналите подове в стаите заплашват служителите. Дружеството е затънало и в дългове, които към края на април т.г. възлизат на над 180 000 лева.

Сградата на най-старата гимназия в Кърджали „Христо Ботев“, действала и като спортно училище „Георги Бенковски“, отдавна се руши. Тя се намира на търговската улица „Републиканска“ в близост до Художествената галерия и до пазара на производителите. Дворът й ще се превърне в паркинг, след процедура за отдаване под наем за 5 години. С парите от двете сделки общината ще погасява натрупаните дългове.

Високопоставени активисти от ДПС и БСП изразиха тревога за финансовото състояние на общината, както и за бъдещето й. Сметките са блокирани заради 4 млн.лева дълг към сметопочистващата фирма „Титан клинър“, огромен проблем е изплащането на заплатите на служителите. По неофициална информация, известна само на ръководството на ДПС, действителните задължения възлизали на 25 млн.лева. Същевременно почти официално се говори за сумата от около 15 млн.лева. Имало фактури за извършени услуги, които не са видели бял свят, в други за не особено обемни дейности били отбелязвани нереално високи суми.

Интрига се завъртя и около отменената точка 7 от дневния ред на сесията. Днес трябваше да бъде гласуван новият обществен посредник на община Кърджали, но депеша от столичната централа на ДПС провали избора му. Двама бяха претендентите от доминиращата и управляваща общината партия – Расим Муса и Мюмюн Рамадан. Муса е бил депутат, преди това председател на Общинския съвет и общински кмет на Кърджали, сега е председател на групата съветници от ДПС. Рамадан е бивш управител на общинската фирма „Озеленяване, чистота и благоустройство“. С тежки прегрешения на двамата спрямо партията в недалечното минало се е мотивирала централата и е пратила факс с указанието да  оттеглят мераците си за поста, разкри източник от движението. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини