ГЕРБ може да направи кабинет с РБ, ако няма пълно мнозинство

Не изключвам ГЕРБ да спечели пълно мнозинство в следващото НС. РБ е единственият партньор, с който може да се обединим за силно дясноцентристко правителство.
Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ на въпрос с кого биха се коалирали след предсрочни парламентарни избори.
Той обаче уточни, че коалирането с Реформаторския блок (РБ) е възможно, ако ГЕРБ няма пълно мнозинство, но печели най-много гласове.

"Желаем успех на РБ, за да постигнат резултат, който да им даде възможност да имат представители в парламента, за да можем да формираме силно дясно правителство. Можем да се коалираме с партньори, които могат да изпълняват нашата програма", каза Цветанов.

Той бе категоричен, че партията ще участва самостоятелно на предсрочни парламентарни избори.

По повод идеята за задължително гласуване Цветанов заяви, че ГЕРБ винаги е настоявало да има висока избирателна активност, защото това е единственото противодействие на купуването на гласове.
А евроизборите показали тенденцията за увеличаване на купения вот.

"Ако погледнете профила на гласоподавателите, които бяха на евроизборите, 44% от ромските гласове отидоха за ДПС, 21% - за БСП и 12% - за ББЦ", обясни зам.-шефът на ГЕРБ.

Според Цветанов другият належащ въпрос е електронното гласуване, което да даде шанс да българите зад граница също да изразят правото си на глас.

От ГЕРБ са категорични, че високата избирателна активност ще стопи значението на партии, които традиционно получават по 300 000-350 000 гласа на избори.

Цветанов смята, че влизането на ДПС в следващия парламент е под въпрос, ако има висока активност.

Той отново каза, че от ГЕРБ искат оставка на правителството до юли и предсрочни парламентарни избори в края на септември, началото на октомври заедно референдум, на който да се реши за задължителното гласуване и електронния вот.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини