Дърева и Шаренкова искат оставки на върха в БСП

 
Велислава Дърева заяви, че с оставката само на една лидерска глава в БСП няма да се реши нищо. Светлана Шаренкова пък призова за оставка на цялото ръководство.
Журналистът и член на Националния съвет на БСП Велислава Дърева коментира по повод предстоящия пленум на партията днес, че очаква, че ще има много бурна дискусия за реформи в нея, както и че се създава огромно напрежение.

По повод оставката на лидера на партията Сергей Станишев тя коментира, че само с една лидерска глава няма да се реши нищо.

"БСП толкова могъщо тръгна в дясна посока, че нейните избиратели не я разбират и не я припознават. Това е най-сериозното", смята Дърева.

Според нея БСП мрънка и се жалва, хората не я припознават като защита.
Тези по площадите казвали, че са десни, но очакванията им били леви и БСП нямала отговор на това.

Тя добави, че днес се чака анализ на ситуацията, но той се бави, защото нещата трябва да бъдат произнесени такива, каквито са.

"Но те няма да бъдат назовани така, както трябва. Бях удивена да чуя, че били виновни министрите, защото били разглезени. Но, ако 300 дни протести е разглезване! Било виновно правителството, защото избирателите не го били припознали като свое. Но пък правителството е изпълнило 85% от програмата на БСП", коментира още журналистът.

По повод "Южен поток" Дърева коментира, че един премиер не може да замрази сам проекта, защото той е европейски, а не българо-руски, и призова Пламен Орешарски да отиде в НС и да даде обяснение.

И още един глас от БСП - този на Светлана Шаренкова - председател на форум "България-Русия", се обяви за това, че политическа отговорност се поема с оставки. Тя бе категорична, че от област София искат оставка на цялото Изпълнително бюро на БСП и насрочване на конгрес на партията.
И призова на Бузлуджа партията да отиде с новото ръководство, ново самочувствие и идеи.

По думите й днешният пленум има основна цел - да даде очакван анализ на поредните загубени избори и да начертае план за излизане от кризата.

Шаренкова коментира, че настроението в страната е по-различно от това на "Позитано 20".

"Говори се за ясно контролиран вот в полза на ДПС. Смятаме, че предложението за задължително гласуване е много опасно. Това няма да реши проблемите на БСП. Не е обсъждано дори на експертно ниво. Ще се купуват цели избирателни комисии. Станишев казваше, че задължителен вот е дървено желязо. И изведнъж... ", припомни тя.

Вчера, след 4-часово заседание на Изпълнителното бюро на БСП, Илияна Йотова съобщи, че мнозинството от партията е "за избори час по-скоро".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини