Ученици и пътни полицаи ще патрулират заедно в Момчилград

Ученици ще патрулират по най-оживената улица „Гюмюрджинска“ и ще извършват проверки на водачите на МПС заедно със служители от РУП-Момчилград. Задачата им ще бъде да подпомагат правилното и безопасно движение и пресичане на връстниците им по пътя към училище. Инициативата ще се проведе утре, като част от полицейската акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Основният акцент е спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения, предимството на пешеходците, управлението на велосипеди по тротоари или пешеходни пътеки.

В рамките на акцията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" вече са проведени беседи по пътна безопасност с 265 ученици от 5 до 11 клас . По време на беседите в 5 - 6 клас се акцентира върху правилата за безопасно поведение на детски площадки и игрища в близост до оживени улици; използването на пешеходни пътеки и други съоръжения за пресичане на натоварени кръстовища; придвижване в участъци, където няма или не може да се използват тротоарни площи; управление на велосипеди и други детски приспособления за возене или пързаляне - скейтбордове, ролери и други; правилно поведение при пътуване в автомобил на родители, близки или познати и др.

В беседите за 7 - 8 клас се обърна внимание на безопасното поведение на улицата в района на дома или мястото за игра, както и на придвижването по пътищата извън населените места; управлението на велосипед, каруца или други пътни превозни средства, използвани в селскостопанските райони; неправомерното управление на мотопеди и скутери; ползването на обезопасителни колани в автомобили или на защитни каски като пътници на мотопеди или мотоциклети.

При изнасяне на беседи за възрастовата група от 9 - 11 клас се акцентира на правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите на родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства. Задължително ще се разясняват административната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства от непълнолетни.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини