„Викът на природата” огласи и Кърджали

Емел Сезер

     С изложбата на известната турска художничка Емел Сезер в Кърджали стартира седмото издание на инициативата Мултикултурния град. Тази година тя е съвместна проява на фондация „Кръг”, община Кърджали и община Одрин. Изложбата носи названието „Викът на природата” и е под мотото „Да прегърнем земята!”.Авторката е създала сто творби, от които в Кърджали са представени 44 картини. Те са гостували в 6 европейски страни. Излагат се за първи път в България.

  Авторката е от Одрин и освен с изобразително изкуство се занимава и с фотография.

  При откриването Емел Сезер посочи, че нейното послание е да спасим природата от самите нас. Земята е майка на природата и хората са част от нея, вплетени в нея. Ние сме едно цяло. Хората бавно погубват природата.Тя от своя страна ги напада,  за да се защити. В края на цикълът от творби човекът се самоунищожава,подчерта авторката. Тя смята обаче,че още не сме закъснели да се спасим ако усетим нейното послание. В създаването на творбите си Емел Сезер е използвала смесени техники, като е рисувала с естествени бои ,дар от природата.

 Авторката  изрази желание да дойде в Кърджалийско да снима и да направи изложба от фотоси.

    Представянето на изложбата бе приветствано от Есма Гюндоду,председател на Дружеството за сътрудничество и култура на балканските турци. Тя сподели,че Кърджали е нейния роден край и е много щастлива, че е съдействала за гостуването на изложбата.

  Кметът Хасан Азис посочи, че символичен домакин на изложбата е Емел Сезер. Той изрази удовлетворение,че с нейното представяне се открива за седма поредна година инициативата Мултикултурния град. Според него това само по себе си е събитие.Това показва,че инициативата има смисъл. Това са мултиетническите и културни особености, които намират своето отражение в живота на града. Той каза,че очаква тазгодишният носител на наградата Мултиетническият човек. Тя се определя единствено и само от фондация „Кръг”. Кметът посочи още,че е добре,че инициативата Мултикултурния град се пречупва през изкуството.Откриваме много неща,които не могат да бъдат казани с думи, подчерта градоначалникът.

  Радост Николаева от фондация „Кръг” сподели,че няма друг град в България,където да съществува подобна инициатива като Мултикултурния град. Тя посочи,че на 27 юни ще бъде връчена наградата Мултикултурния човек.

Георги Кулов

Срещата с градоначалника
Откриването
Посланието
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини