САЩ потвърдиха, че Джон Маккейн идва у нас заради Украйна

Сн.: wikipedia.org

Посолството на САЩ в България официално обяви за предстоящата дипломатическа совалка на американските сенатори Джон Маккейн, Крис Мърфи и Рон Джонсън, за които още вчера стана ясно, че ще посетят страната ни до края на седмицата.

Посещението ще се случи „този уикенд”, като в неговите рамки политиците ще се срещнат с официални представители на правителството, за да обсъдят отношенията между САЩ и България в контекста на случващото се в Украйна и отговора на НАТО. Ще бъдат обсъждани още въпроси, свързани с върховенството на закона и енергийната сигурност.

В неделя сенаторите ще се срещнат и с президента на страната Росен Плевнелиев, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, но не е предвидена съвместна пресконференция след разговорите им.

Републиканецът Маккейн е високопоставен член на Комисията по въоръжените сили на Сената, член на Комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси и член на Комисията по външни отношения. Той е и кандидатът на републиканската партия за президент на САЩ по време на изборите през 2008 г.

Сенатор Кристофър Мърфи е член на Комисията по външни отношения и на Съвместната икономическа комисия на Сената. Сенатор Рон Джонсън е член на Комисията по външни отношения, Комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси, Бюджетната комисия и т.н.

Освен България, Маккейн, Джонсън и Мърфи ще посетят още Полша и Румъния. Това не е изненада тъй като властите на  двете страни са един от най-верните съюзници на НАТО и САЩ в Източна  Европа.

Интересът на американците към страната ни обаче подсказва, че „световният полицай" още веднъж ще се опита да привлече България в похода си срещу Владимир Путин, тъй като държавната ни позиция по въпроса с Украйна изглежда по-скоро  неясна, въпреки че от началото на кризата изминаха повече от три месеца.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини