Борисов не е съгласен с избори наесен, иска веднага

Още утре да започнат консултации при президента за предсрочни избори, призова Бойко Борисов, след като и ДПС се обяви за такива. Той бил готов да говори с тях.
Днес лидерът на ДПС Лютви Местан заяви позицията на партията си - анализът на резултатите от евроизборите показвал, че трябва да има предсрочни парламентарни избори. Той дори определи дати - последната седмица на ноември (30-и) или първата на декември (7-и).

"Траурният марш вече е за България, не за левицата, не ми носят радост думите за предсрочни избори, защото от начина, по който Местан е определил датата, резултатът ще е още по-пагубен за България", коментира лидерът на ГЕРБ.

Според него кабинетът трябва да подаде незабавно оставка и изтъкна няколко причини - задлъжнялостта, БДЖ, здравеопазването и най-вече направеният бюджет и намерението за нов заем от 3 млрд. евро, което щяло да задължи следващото правителство да направи такива реформи, с които "за един ден да отмилее от народа".

По думите му след оставка трябва да започнат разговори при Росен Плевнелиев и в този формат бил готов да говори с ДПС и всички останали.

„В това отношение Станишев и Орешарски са царе. Считам за правилно или да си подадат оставката още днес, за да се опитаме септември-октомври нещо да се направи, или - да им блеснат всичките лъжи и измислици и да се отиде догодина на избори две в едно", коментира още бившият премиер.

Според него предсрочни избори не освобождават тази тройна коалиция от отговорност, защото направили толкова поразии, че не виждал как ще се излезе от кризата. Борисов смята, че сега управляващите партии си прехвърлят вината.

Той се обърна към журналистите с думите:

"Като ви казвам, че Орешарски е псевдопремиер и няма никаква дума за нищо, вие ми го цитирате, за съжаление ваше. От днес стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП, а ДПС. Спомняте си, след изборите казах, че чувството за самосъхранение на БСП и ДПС се задейства, защото стана ясно, че при парламентарни избори резултатът ще е в наша полза".

По повод думите на Местан, че победата на ГЕРБ не е причина за еуфория у ГЕРБ, Борисов заяви, че нито за момент през тези дни не е имало такава и ясно е заявил, че катастрофата в държавата вече е факт.

Той бе категоричен, че ГЕРБ няма да се откажат от петия вот на недоверие към кабинета - за провал във финансовата политика.

По-рано от БСП коментираха, че първо ще има ремонт на кабинета и в зависимост от резултатите ще се реши колко дълъг да е животът му, както и този на парламента.

От "Атака" разпространиха декларация, в която се казва, че преди да се говори за нови избори, първо трябва да се произнесе Конституционният съд за законността на евроизборите. Вчера от партията поискаха касиране.
Пред БНР днес депутатът от Димитър Аврамов коментира, че няма да преговорят с ДПС.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини