Мария Габриел стана зам.-председател на групата на ЕНП

Евродепутатът Мария Габриел от ГЕРБ бе избрана за зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.
Дни по-рано тя стана ръководител на българската делегация на ГЕРБ в групата на Европейската народна партия (ЕНП).

Кандидатурата на Габриел за зам.-председател на групата получи подкрепа от 150 гласа от почти всички делегации.

Габриел е завършила магистратура "Международни отношения и сравнителна политика" в Института по политически науки в Бордо, Франция.

"По време на първия си мандат в ЕП тя се отличи с активната си дейност в Комисията по правата на жените и равенството между половете като неин координатор. Габриел беше и един от най-активните членове в Комисията по земеделие и развитие на селските райони, където внесе огромен брой поправки в новата Обща селскостопанска политика за периода 2014- 2020", съобщиха от ГЕРБ.

Габриел работи и в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи като докладчик по визовата политика на ЕС и специално с ОАЕ.

От ГЕРБ обяснват, че благодарение на работата й отпаднали изискванията за визи за български граждани, пътуващи до Обединените арабски емирства.

През 2011 г. Върховният представител на ЕС баронеса Катрин Аштън гласува доверие на Габриел да ръководи наблюдателната мисия на ЕС на изборите в Конго.

През 2012 г. Габриел беше избрана за зам.-председател на ЕНП Жени, а през 2013 г. бе удостоена с наградата „Евродепутат на годината” в категорията „Равенство на половете”.

"Приемам избора ми на отговорния пост с благодарност и удовлетворение, но съзнавам, че той е най- вече признание за активната роля, която играе ГЕРБ в най-голямото европейско политическо семейство. Избирането ми е признание за убедителната ни победа на евроизборите в България, с която дадохме нашия принос за поредната победа на ЕНП в Европа", заяви Мария Габриел след избирането й.

Междувременно групата на ЕНП в ЕП избра германския евродепут Манфред Вебер за свой председател.
Той заема овакантения пост от досегашния председател Жозеф Дол, който не се кандидатира за нов мандат.Вебер беше избран с 190 гласа от 192 гласували.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини