МОН пита онлайн за новия Закон за училищното образование

http://lll.mon.bg/anketa_zakon/

Вместо да има обществена дискусия или да се правят кръгли маси, Министерството на образованието и науката (МОН) реши да подходи по електронен път относно проекта за нов Закон за училищното образование. На сайта си МОН пусна анкета, където всеки може да сподели позицията си по 11 ключови теми в проекта.

Инициативата е пилотна в историята на МОН. Това е и елегантен начин, при който БСП ще заобиколи разногласията си с коалиционния партньор по чувствителни за ДПС теми, коментира в. "Сега".

Първият въпрос от анкетата е кога да се приключва основното образование и как да изглежда гимназиалната степен. Проблемът стана актуален, след като образователният министър Анелия Клисарова предложи основното образование да се завършва в IX клас, а гимназиалната степен да не се разделя на два етапа и да се учи до XII клас задължително. Другите възможни варианти са основното образование да приключва със VII клас, а гимназията да се раздели на две - до Х и до ХII клас. Допуска се и трети вариант - запазване на сегашния модел.

МОН ще проверява и обществените нагласи по друга чувствителна тема - обучението в началния курс. Какви оценки да получават малките ученици, да повтарят ли IV клас и дали да има миниматури в края на началния етап - това са друга група въпроси, по които министерството търси консенсус. Профилът на математическите училища, въвеждането на разрешителни за частните занимални, статутът на ресурсните центрове и мандатност за директорите също се оказват спорни теми.

В анкетата липсват дискусионни при предишните обсъждания въпроси, като финансирането на частните училища и домашното образование. Но спорна, според просветното ведомство, се оказва темата за кариерното развитие на учителите. Накрая анкетираните трябва да коментират със свои думи какви санкции да се налагат на учениците "като крайна мярка при неизпълнение на задълженията им".

Онлайн допитването ще продължи до 20 юни на http://lll.mon.bg/anketa_zakon. След това се предвиждат още две публични обсъждания и най-накрая ще бъде представен проектът на нов закон.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини