Българин, работил за National Geographic, приковава вниманието в Кърджали

 На 13 юни "Зона Култура" се открива в двора на някогашните тютюневи складове в Кърджали. Пространството ще бъде преобразувано в изложбен кът за фотографската експозиция "Невидимата Америка и невидимата България". Автор на експозицията е кърджалиецът Илиян Илиев, магистър по кинодокументалистика и дизайн, който от 1995 до 2013 г. живее в САЩ и е работил като фотокореспондент за списанието National Geographic. С материали от живота на т.нар. маргинални хора, които се нуждаят от подкрепата ни и в САЩ, и у нас, той ще покаже обратната страна на лукса. 

Инициативата "Мултикултурният град" и 14-ият Международен фестивал на изкуствата "Перперикон" ще приковат вниманието на местни и гости на града. Тазгодишното издание на  инициативата на Арт движение ``Кръг`` и община Кърджали е седмото от 2008 г. насам. Програмата включва събития от 6 до 27 юни и започва с гостуваща изложба на турската художничка Eмел Сезер "Викът на природата". В експозицията ще бъдат представени 40 авторски творби. Изложбата се организира в партньорство с Дружеството за култура и сътрудничество на Балканските турци в Одрин. На 20 юни ще се състои литературен пърформанс на открито с участието на 20 млади кърджалийски автори, представени в оригиналното рекламно мини-издание на Арт движение ``Кръг``  "За Кърджали с любов...".

На 27 юни през деня на бул. "Тракия" ще бъде монтиран специален дизайнерски албум-инсталация, в който са вградени документални фотографии от семейни албуми на кърджалийци, живеещи днес в Истанбул, Бурса, Одрин и Измир. Вечерта ще бъде открита изложба от 100 архивни фотоса от семейните албуми на 17 семейства от Турция. Тогава на специална церемония ще бъде обявена и номинацията за втория носител на наградата "Мултикултурният човек"-2014. Първият удостоен с нея през миналата година беше Нурредин Мехмед, депутат от Великото народно събрание, артист от местния Драматичен театър "Димитър Димов".

Залата на Драматичния театър в Кърджали и Скалният град на траките Перперикон и тази година ще привлекат стотици почитатели. Това увериха днес организаторите Петър Савчов, управител на сдружението "Перперикон-Мелпомена" и директорът на театъра Димо Димов. Програмата на Международния фестивал предвижда богат афиш от 23 до 28 юни. Татяна Лолова в "Дуенде", Мариус Куркински в "Сънят на смешния човек" по Достоевски, и други актьори ще гостуват в града. Арт-пърформанс на художници от Германия, Унгария и Кърджали ще доплинесе за атмосферата в града. "Духът на буквите" е изложбата във фоайето на театъра, подготвена съвместно с фонд "13 века България". Спектаклите "Аз, Сизиф", "Езоп", гастрол на балет "Арабеск" и всички останали представления са с безплатен вход, само за Лолова и Куркински е предвидена продажба на билети.

Основен акцент в програмата на фестивала е традиционният хепънинг на археологическия комплекс "Перперикон". Връчването на наградата за принос в българската и европейската култура ще се състои отново в Тронната зала, придружено с огнено-винен ритуал. 

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини