Орешарски сменя ”по-малко от 5-6 министри”

Премиерът няма намерение да подава оставка. Промени в кабинета са наложителни, но ще бъдат сменени по-малко от 5-6 министри, заяви Пламен Орешарски.
След отхвърления вот на недоверие Пламен Орешарски коментира пред журналисти в парламента, че на този етап не усеща колебание в подкрепата нито на БСП, нито на ДПС и винаги заявявал, че когато има такива съмнения, ще си подаде оставката.

На въпрос дали не е по-достойно да го направи, след като БСП загуби евроизборите, той отговори, че оставката му е в джоба още от първия ден.

"Щастието е емоционално състояние. В управлението емоциите не са добър съветник. Ние сме парламентарна република и парламентът определя мандатите и партиите", каза Орешарски.

Той уточни, че след изобрите още не се е видял нито със Сергей Станишев, нито с Лютви Местан за съдбата на кабинета, но очаквал такива срещи.

Премиерът не уточни към кои сектори в кабинета има забележки, а попитан кои са най-слаби, коментира, че ще направи такава оценка, когато мотивира персоналните промени. Те били наложителни и заради евродепутатското място на министър Искра Михайлова, която ще отиде в Брюксел на мястото на Делян Пеевски.

Попитан колко ще бъдат сменените министри – 5-6 ли, Орешарски отговори:

"Чак толкова не, по-малко".

Той не изключва никакъв вариант за развитие на ситуацията, в това число и ново правителство в рамките на този парламент.

"Кой точно ще бъде премиер е въпрос на двете парламентарни групи, които подкрепиха правителството ми", каза Орешарски.

Вчера той получи директна подкрепа от Лютви Местан: в това Народно събрание ДПС няма да подкрепи друг премиер.

На въпрос дали чувства вина за резултата на БСП на изборите, Орешарски обясни, че въпросът е сложен. По негово "скромно мнение" преобладаващата част от социалните ангажименти в програмата, които декларирали преди година, към днешна дата били изпълнени - "да не кажа близо 90 на сто”.

"Защо не новият български еврокомисар да има ресор "Енергетика", предложи още Пламен Орешарски.

На него му се искало да ни бъде даден по-голям ресор, но трябвало да изчакаме и кой ще оглави ЕК.

Попитан в какво качество е подкрепил кандидатурата на Мартин Шулц, той заяви, че БСП е по-голямата из между двете, които подкрепят кабинета, и е напълно нормално.

"Няколко дни след това приех и проведох разговор с Жан Клод Юнкер (кандидат на ЕНП). На последния европейски съвет заявих, че подкрепям кандидатурата на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК, защото той има повече гласове в ЕП, отколкото ПЕС”, добави обаче Орешарски.

За Спешна помощ
По повод проблемите и протестите в Спешна помощ, премиерът не беше категоричен ще поиска ли оставката на здравния министър д-р Таня Андреева.
"Спешната помощ е проблем. Сигурно не сме направили достатъчно, но последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея", коментира той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини