Швейцарците отказаха 3300 евро минимална заплата

Швейцарците гласуваха на референдум против въвеждането на минимална заплата от 4000 швейцарски франка (3300 евро) бруто и 22 швейцарски франка (18 евро) на час.
Швейцарците обикновено гласуват срещу предложения, които според тях биха могли да се отразят зле на успешната им икономика, предаде БТА.

Референдумът е по инициатива на синдикатите и на левите партии. За сравнение почасовата минимална надница във Франция е 9,43 евро. В Испания е 5,05 евро, а в Германия ще бъде 8 евро от 2015 г.

От седмици дебатът между привърженици и противници на идеята не спира - всеки ден се намираше някой да се изкаже, осъждайки или одобрявайки инициативата.

Критиците смятат, че подобен висок праг може да доведе до съкращаване на работни места и до скок на безработицата.

Привържениците на въвеждането на рекордно високо почасово заплащане, което отговаря на 4000 франка месечна заплата, смятат, че то ще помогне да се смекчат големите разлики в заплатите.

За правителството "исканата минимална заплата може да застраши работни места и ще направи достъпа до професионална кариера още по-труден за нискоквалифицираните и младежите.

Системата на пряка демокрация в Швейцария позволява да се организират референдуми върху даден текст, стига неговите застъпници да са събрали предвидения от конституцията брой подписи. За референдум на федерално ниво са нужни 100 000 подписа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини