Средната продължителност на живота на хората В Кърджалийско е 75,5 години

Българите живеем с половин година повече и средната продължителност на живота у нас вече е достигнала до 74,5 години. Това показват данните на Националния статистически институт за периода 2011-2013 г. С по-ниска продължителност на живота в ЕС са само Литва и Латвия - по 71,1 години. Най-дълго живеят в Испания и Италия - съответно 82,5 и 82,4 години.
Жените в България живеят със 7 години повече от мъжете у нас. Средната продължителност на живота при мъжете е 71 години, докато при жените е 78 години. За последните 10 години средната продължителност на живота при жените е нараснала с 2,4 години, а при мъжете - с 2,3 години, изчисляват още от националната статистика.
Хората в градовете живеят средно до 75,3 години, което е с 2,7 години повече от тези в селата. Разбивка по региони показва, че най-ранно умират във Враца - 72,3 години, а най-късно в София - 76 години. В осем области продължителността на живота е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на България, но най-голяма е разликата между двата пола в Сливен и Кюстендил - съответно 7,9 и 7,7 години. Най-малка е в Кърджали - 5,7 години.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини