Овчаров ще търси гроба на Патриарх Евтимий край Кърджали

Археологът Николай Овчаров ще търси гроба на патриарх Евтимий край Кърджали. Това той съобщи в Бачковския манастир, където Евтимий е бил заточен, но не е доказано, че гробът му е там. „Преди 3 години намерих на Перперикон печат на братовчеда на основателя на Бачковския манастир Григой Бакуариани – Муселий. Това доказва, че Бакуриани са имали имения на юг от Бачково до Перперикон и там има и други манастири, които са били свързани с тази обител, защото уставите им буквално преповтарят типика на Бачковския манастир”, обясни той.

Останки от такъв манастир са намерени в сегашното кърджалийско село Бенковски, което преди се е казвало Кирили. „През 30-те години на миналия век там е започнал строеж на джамия на мястото на стар християнски храм. И краеведът Никола Иванов описва как при строителството е намерено погребение на християнски духовник с пълно богослужебно облекло, който може и да е патриарх Евтимий”, разказа археологът. Той ще започне проучвания край Бенковски, за да отхвърли или докаже тази хипотеза.

Заради връзката на Бачковския манастир с района на Перперикон Овчаров предлага да бъде разработена нова туристическа дестинация, която да включва Пловдив, Асеновград и Кърджали. Самият Бачковски манастир пък ще кандидатства с европоректи за реставрация на църквите и хотелската част на обителта. За пълно обновяване на стенописите и постройките са нужни около 40 млн. лв. През следващата година за реставрация на църкви у нас Европа ще отпусне 200 млн. лв. и игуменът на манастира архимандрит Евлоги се надява проектите му да защитят нужните средства.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини