Недоволни джебелчани щурмуват общината, искат публична екзекуция за Мерт

Комисар Деведжиев разговаря с недоволните джебелчани

Недоволни джебелчани щурмуваха днес преди обед сградата на общината в Джебел с искане за публична екзекуция на двойния убиец Мерт Мехмед. Стотина души застанаха зад призива на Бейтула Али, осемнадесетгодишен техен съгражданин, публично да бъде обесен на площада на града. Те поискаха и оставката на кмета на общината Бахри Юмер и шефа на районното полицейско управление. Бейтула Али се закани, че ако не бъдат чути ще запалят колата на кмета. Имаме бензин и сме готови, заяви джебелчанина.

Недоволството на джебелчани ескалира днес, след като, по призива на тяхната съгражданка Мерджан Байрам, те се събраха за да изслушат началника на областната дирекция на МВР в Кърджали комисар Петко Деведжиев. Той пристигна към 10,20 часа в Джебел по покана на градоначалника Бахри Юмер. Пред сградата на общината те бяха посрещнати от стотина протестиращи, носещи плакати с искане за смъртно наказание за убиеца на двадесет и четири годишната Джейлян и дъщеричката й Джейда.

След кратка среща между кмет и полицай протестиращите бяха поканени в конферентната зала на общината за разговор по проблемите на сигурността в Джебел. Повечето недоволни, по призива на Мерджан Байрам, отказаха да влязат. Те призоваха Бахри Юмер и Петко Деведжиев да говорят по мегафон на площада. Въпреки тяхното неодобрение, среща с граждани в общината се проведе. Отвън недоволни скандираха „Оставка!”. По думите на Мерджан кметът се сещал за съгражданите си само по време на избори. Тя заяви , че недоволните джебелчани няма да излязат да гласуват на 25 май, а в Деня на Джебел -19 май, ще обявят траур в памет на двете си съгражданки.

Кметът Бахри Юмер сподели в залата, че преди четири години много добре са работели с тогавашния шеф на полицейското управление в града. Всеки понеделник имали работни срещи. Петнадесет години общината осигурявала бензин за патрулките.

В последните няколко години комуникациите били нарушени. Това позволило на десетина наркомани да създават проблеми на целия град. Много от тях се отървавали безнаказано.

Секретарят на общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Реджеб Мустафа сподели, че въпреки присъдата за кражба и петте досъдебни производства срещу Мерт Мехмед, в комисията при него няма нито един сигнал. По делата на убиеца не е била сезирана и Детска педагогическа стая.

Ще проверим защо не са взети необходимите мерки. Ще се обследва работата на местното полицейско управление и ,ако се наложи ще се стигне и до кадрови промени, врече се комисар Деведжиев.

Думите му бяха прекъснати от недоволни джебелчани, които нахлуха в залата и поискаха кмет и полицай да излязат на площада и да говорят пред протестиращите. Разговор така и не се получи. Комисар Деведжиев се опита да си тръгне, но колата му бе блокирана от множеството. Той се върна в сградата на общината. Недоволните щурмуваха охраната и стигнаха до кметския кабинет. Нахлуха вътре с искане да се поемат конкретни ангажименти.

Навън Мерджан Байрам разказа, че след двойното убийство много джебелчанки се заключват спалните си вечер. Много майки са самотни, защото мъжете им работят в чужбина. Те се страхуват от наркоманите. Смятат, че случая може да се повтори,каза на комисар Деведжиев Мерджан. Кметът Бахри Юмер обеща проблемните младежи да бъдат под постоянен надзор, включително и да бъдат привикани на разпит. Комисар Деведжиев се ангажира да поиска от ръководството на МВР специалисти психолози, които да разговарят с наплашените граждани. Той настоя да получи конкретни сигнали срещу полицаи, които не си изпълняват задълженията. Ще ги проверим и виновните ще бъдат жестоко наказани, зарече се Деведжиев. Той каза, че вратите на кабинета му в Кърджали са широко отворени за джебелчани и техните проблеми.

Протестиращите останаха удовлетворени и в очакване на конкретни действия.

Георги Кулов

Подготовка на протеста
Недоволните
Мерджан скандира "Оставка"
Бахри Юмер иска конкретни действия от полицията
Блокираха колата на комисар Деведжиев
Апартаментът на Джейлян все още е под ключ
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини