Гергьовденското агне се соли няколко часа преди печене, за да е крехко

Един от най-разпространените митове при приготвяне на агнешко е, че солта трябва да се сложи непосредствено преди печене, иначе щяло да изсъхне. Истината е, че колкото по-рано се осоли месото, толкова по-добре, съобщава електронното издание на в-к "24 часа". Хубаво е да престои така поне няколко часа, а може и една нощ, преди да се сготви, съветва Иван Звездев.

Как да се пече

Дали месото ще е сухо, или не - това зависи само и единствено от печенето. В тавата трябва да има малко сос, тя да е затворена с фолио и да е поставена ниско във фурната - така повече се доближаваме до стария метод на печене на пещ, напомня Звездев.
Може да го сложите и в плик за печене, ако месото е по-малко количество, или да го намажете с кашичка от вода, брашно и червен пипер.

"Така няма да прегори. Става вкусно, сочно и с хрупкава коричка", казва тв водещият.

Другите варианти си остават в гювеч или в тиква - това е разпространен метод за приготвяне на дивеч, но става и за агнешко. "Може да се изпече в тава върху лозови пръчки, за да не загаря отдолу", предлага актьорът Антон Радичев.Желателно е месото да е със стайна температура, когато го сложим във фурната, а не току-що извадено от хладилника, за да се изпече равномерно. Иначе термичната обработка ще започне малко по-рано във външните по-топли части, които могат впоследствие да прегорят.

От коя част на агнето

За да сготвите вкусно агнешко, е добре да знаете кои части на животното са подходящи за различните ястия. За задушаване под фолио или в гювеч са най-добри плешката, коремните части (ребрата), вратът и бутчето. По-тлъстите части - врат и ребърца, изискват повече време и по-ниска температура. А по-крехките се пекат на умерена температура, за да не се свият и да не станат сухи.

Как се прави кайма

Обикновено от бута. Месото не бива да се мели, а задължително да се кълца със сатър, казва Ути Бъчваров. За да стане това по-лесно, агнешкото трябва да е почти замръзнало - с температура 0 градуса. "После трябва да се премесва и премачква няколко пъти и
да се добави ледена вода, която да е 10% от теглото на месото. Така кюфтетата няма да се разпадат на скарата", обяснява водещият. Каймата може да овкусите с джоджен, пресен лук и пресен чесън, малко чубрица, черен пипер и други аромати според вкуса ви.

С какви подправки

В цяла Добруджа готвят агнешкото и с лющян (девесил), в Никополския край му слагат мащерка, в Кърджали - риган. Ако пък искате да придадете на ястието средиземноморски привкус, използвайте розмарин. "В Япония пък ще го сготвят със саке, соев сос, сусамово олио, захар и бульон от риба - даши, който се прави от сушена риба и водорасли. Арабите ще го натрият с кимион, канела, кардамон.

Това е една необятна материя, зависи в коя точка на света сте. Но за България най-популярни си остават на първо място джодженът, а и девесилът, чубрицата, мащерката", разказва Иван Звездев.

Как да притъпите миризмата

Ако специфичният аромат на месото ви притеснява, обтрийте го с подправките няколко часа преди печене. Или го покиснет предварително в марината от зехтин, лимонов сок и подправките, които сте избрали. Ако пак ви мирише, агнешкото просто не е вашето месо. Вземете си телешко.

Източник: http://www.snews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини