Назми Мюмюн и Хасан Азис на събор в Кобиляне

Традиционният събор в кърджалийското село Кобиляне тази година отбеляза 50-годишен юбилей. Организатори на събитието са изселници от Турция, кметството и читалище „Н.Й.Вапцаров”. На празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция, Белгия, Англия и Холандия.
Сред официалните гости бяха народният представител Мустафа Ахмед, зам.-областният управител Назми Мюмюн, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, кандидатът за евродепутат Елисавета Кехайова, зам.-кметът на Кърджали Мухарем Мухарем, директорът на Сдружение „Толерантност” Айхан Етем.
С приветствени слова към кобилянци и гости се обърнаха бившият кмет на селото Бейсим Шабан, председателят на Организационния изселнически комитет адвокат Джемал Ватансевер от Истанбул.
Бейсим Шабан подчерта, че началото на тази вълнуваща инициатива е поставена през 1964 година по инициатива на учителя Сабри Махмуд и покойните вече Мюмюн Фейзулла, Адем Цаков, Байрам Мюмюн и Мюмюн Керим. Днешният празник е поредното доказателство, че кобилянци умеят да пазят традициите и утвърждават усещането за общност между поколенията, отбеляза Шабан.
Председателят на Организационния изселнически комитет адвокат Джемал Ватансевер заяви, че съборът въпреки трудностите всяка следваща година събира повече и повече хора. „Изпълнени сме с ентусиазъм. Празникът на Кобиляне не е само една веселба. Той има 50-годишна история. Нашите предци, когато са направили тази организация преди 50-години са имали в предвид да съберат на едно място веднъж през годината роднини, близки и приятели, за да се видят и да побъбрят. Днес смисълът на тези празници е взаимната подкрепа и разбиране в обществото”, заяви Ватансевер. Той благодари за оказаната финансова помощ от страна на братята бизнесмени от Турция Айхан и Юзджан Юзгюр, Хъкмет и Саффет Йълмаз, Шемсеттин Акън, Ердинч Йълдъръм, Туран Чотаоглу, Еркан Юмруккая, Хъкмет Адалъ, Нихат Баръш.
Кметът на община Кържали инж. Хасан Азис подчерта, че за него е чест да бъде гост на селищния празник на Кобиляне. „Вие имате много неща, с които може да се гордеете. Най-радостното е, че празникът ви има половинвековна история. Едва ли друго населено място на територията на областта има подобна традиция. Поздравявам хората, които дават всичко от себе си, за да продължи тази хубава инициатива”, заяви инж. Хасан Азис.
Празничната програма на събора включваше спортни и културни мероприятия. Имаше турнири по народна борба и футбол на малки врати. Самодейците от фолклорните групи към читалищата в Кобиляне, Чилик и Енчец изпълниха български и турски народни танци. В центъра на селото се извиха кръшни хора.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини